marți, 8 decembrie 2020

 



*IDEOLOGIC, ”AUR” ESTE O DUBLĂ FRAUDĂ*

VREI SĂ FII PUBLICAT(Ă) IMEDIAT?

Scrie liber(ă) despre orice doreşti, dacă eşti ferm convins(ă) că subiectul tratat îi va interesa şi pe alţii! Trimite repede textul tău, sub forma unui articol editat corect ortografic, ataşat unui email (jurnalism.independent@gmail.com) şi, dacă este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste îîntregime şi absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com

Dedică-te cu incredere jurnalismului total independent!


IDEOLOGIC, ”AUR” ESTE O DUBLĂ FRAUDĂ 


Ciprian Mihali

Din punct de vedere strict ideologic, AUR este o uriașă, o dublă fraudă. Lumea descoperă în fiecare zi noi aberații din această formațiune radicală, alimentată ideologic de niște discursuri delirante ale unui filosof care și-a pierdut busola. Același mesianism de duzină, împrospătat acum de rețelele sociale și populat de niște personaje cel puțin pitorești.

Prima fraudă provine din aceea că se folosește de niște valori înalte în numele cărora pretinde că acționează și că, făcând asta, se înnobilează de la ele. Ca și cum noblețea valorilor pe care le strigă s-ar transfera automat asupra unor indivizi cu un trecut suspect, cu studii dubioase și cu comportamente la limita legii. De pildă, oricât ar clama iubirea de țară un participant la represiunea din 1989, el rămâne un criminal. Iubirea lui de țară nu-l disculpă de crimele comise.

Cealaltă fraudă majoră pe care trebuie să o denunțăm neobosit este următoarea: nicio iubire față de ceva sau cineva nu justifică ura sau intoleranța față de altceva sau de altcineva. În iubirea de familie nu e înscrisă nicidecum ura față de homosexuali. În iubirea de țară nu e înscrisă ura față de minoritățile etnice sau față de alte țări. În iubirea de Dumnezeu nu e presupusă fatalmente ura față de alte religii sau față de atei. Pe scurt: ca să iubești, nu trebuie să și urăști.

Minciuna care se vinde oamenilor vine din această înșelătorie: de fapt, ceea ce se vinde oamenilor e ura, de fiecare dată ura, care abia pe urmă e ambalată în diverse ambalaje strălucitoare și atrăgătoare. Cu alte cuvinte, nu pentru că iubim familia, țara, credința îi urâm pe ceilalți, ci exact invers: ești în primul rând capabil de multă ură, față de oricine ți se pare că nu e ca tine, dar pentru că ura e meschină, e josnică și degradantă, tu o împodobești în culorile rozalii sau galbene ale iubirii față de cei care ți se pare că sunt exact ca tine.

Rostul politicii nu este de a-i exclude pe cei care nu sunt ca noi, ci de a construi spații de conviețuire între cei care sunt diferiți. Esența politicii nu constă în a-i iubi pe unii și a-i urî pe ceilalți, de a-i urî de moarte sau până la moarte (a lor sau a noastră, cum spune tristul filosof-ideolog), ci a face în așa fel încât noi toți să putem trăi mai bine împreună. Oamenii au inventat politica tocmai pentru a nu trebui să-i omoare pe unii ca să trăiască alții.

De aceea, atunci când auziți vorbindu-se în politică de iubire, feriți-vă cât puteți: iubirea în politică nu e niciodată inocentă și nici atât de nobilă precum pare. Iar din istorie știm că în numele iubirii s-au comis și se pot comite oricând crime colective abominabile.

(J: Preluare de pe Facebook)

(J: Atribuirea titlului ne aparține)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu