miercuri, 18 august 2021



* PRIN ROMÂNIA REALĂ *

 VREI SĂ FII PUBLICAT(Ă) IMEDIAT?

Scrie liber(ă) despre orice doreşti, dacă eşti ferm convins(ă) că subiectul tratat îi va interesa şi pe alţii! Trimite repede textul tău, sub forma unui articol editat corect ortografic, ataşat unui email (jurnalism.independent@gmail.com) şi, dacă este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste în întregime şi absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com  

Dedică-te cu incredere jurnalismului total independent!


PRIN ROMÂNIA REALĂ


Mădălin Hodor

Nu, nu am pățit nimic. Am rupt și eu câteva zile de vacanta. Binemeritata, cum se spune la televizor. Am fost sa îmi vad părinții pe lângă Piatra Neamț. Nu-i văzusem de ceva ani și m-am gândit sa ma duc înainte să "ne ia prin surprindere" valul 4. Vorba aia: lasă, sa fiu eu sigur.

Pe vremuri ma enerva sa merg prin România. Acum îmi place. E ca un dus al realității. Revigorant, asa.

În România reala CFR-ul vinde locul 103 intr-un vagon cu 90 de locuri. Nasul da pe stație și intelegi imediat de ce. Au pus alt vagon decât ala obișnuit. Asta are mai puțin locuri. O rezolva el și fata cu locul care nu exista e plasata pe un scaun unde nu sta deocamdată nimeni. Poate are noroc și nu o ridica nimeni. Are. Facem boss.

În România reala legăturile dintre trenuri sunt generoase. De la 20 de minute la 2 ore. Dar nu ajung. Pentru CFR oricum. Trenul cu care mergi intarzie. Nici gând sa  prinzi la Bacău pe ala care vine de la Suceava. Nasul, tot nasul, te-a ginit de când te-ai urcat: la București? Da. Repijor la linia 2, când ajungeți la Bacău! De ce "repijor"? Intre ele sunt 20 de minute. Înțelegi de ce în momentul in care trenul tău a ajuns la Bacău la ora când celalalt trebuia sa fie deja plecat. Te panichezi un pic? Nu e problema boss. Ala de la Suceava intarzie și el 15 minute. Deci se rezolva. Nasul o stia pe asta. De fapt asta e. Totul se rezolva cumva. Sau nu.

În România reala nu exista discuții despre Afganistan. Nu interesează pe nimeni. Exista doar despre americani. Care conduc lumea și bine ca si-o mai iau și ei pe coaja, ca prea si-au luat-o în cap. Exista o vaga speranța că "chinejii" o sa le-o dea. V-ati prins. Lumea nu tine cu americanii. Dar nu ca e vreo urma de ostilitate sau ceva, pur și simplu asa. Ca sunt prea cu nasul pe sus și nu știu ei ce are nevoie poporul la noi. De fapt România reala ii urăște pe politicieni și cum astia în viziunea lor "ne-au vândut americanilor ca să o ducă ei mai bine" americanii nu sunt prea simpatizanți. Si chiar nu ai cum sa ii contrazici, ca îți arata imediat vila primarului. Pe concret. Dar situația s-ar remedia pe loc dacă americanii ar sta la un pahar sa li se explice care e treaba și ce nevoi exista. Poate chiar ar trebui. În loc sa se ia după politrucii de la București.

În România reala e și sărăcie crunta, cum poți vedea pe Netflix, dar și bogatie. Lângă bordeie acoperite cu tabla stau vile de 2 etaje. Fabrici abandonate si firme nou-noute. Unele lucruri sunt asa cum erau acum 31 de ani, altele sunt schimbate complet. Pământul e însă plin de culturi. Nu mai exista parloaga de până prin 2005-6. Ceva agricultura ar fi. De ce nu se vede oare?

In România reala trebuie sa ai masina. Adică sa nu te bazezi pe ceva transport de stat sau altceva. Daca vrei sa ajungi prin vreo localitate mai izolata și nu ai masina, las-o asa. Bine. Și dacă ai masina ce? Mergi bara la bara pe singura sosea de doua benzi între Bacău și Nordul Moldovei. Succes. Eu am stat 10 minute sa traversez amarata de sosea, pe care alta data trecea o mașină pe ora.  Nu am avut cum. Atâtea mașini nu vezi nici la Unirii intr-o zi ploioasa. Trecere? Da. Vezi sa nu. Exista una, dar rar oprește careva. "Au murit vreo 5-6 aici". Semafor? Au venit, au măsurat, au plecat. Acum 6 ani.

De ce credeți voi oare ca sunt atâtea mașini? N-ai cum altfel. Credeți că dacă ești din Negulesti sau Piatra Soimului și ai nevoie de mâncare te ajuta careva pana la Piatra Neamț? Ai și familie. Nu. Mașina, nene, e o necesitate acolo, nu un moft. Și apropo. Le-ar creste inima ăstora cu mersul pe bicicleta la câți bicicliști sunt. Doar ca în România reala se merge pe bicicleta de nevoie, nu ca mod de a proteja mediul. Taică-meu a renunțat după ce era sa dea tirul de doua ori peste el. Ca nu exista pista, dacă știți ce zic. Și în general e riscant, nu simți nevoia de vreun off-road  după asta.

În România reala oamenii nu vor sa se vaccineze. Cei care sunt, sunt cei care au fost obligați prin natura lucrurilor. Cei care muncesc prin Italia etc. Restul nu vor. Nu au încredere în vaccin sau în ceea ce spun autoritățile. Deloc. Nu. Nu e cum e pe aici în bula. Nu e cu pandemia. Nu cred în general în autorități (sau dacă preferați în stat), de aceea nu cred în nimic din ce li se spune. Îi asculta pe preoți , falși profeți sau tot felul de "sfinți". Mi l-au pus pe unul care ii indemna sa își cumpere provizii pe 4 luni pentru ca vine dezastrul și "astia nu o sa ne lase sa ieșim din casa nici sa ne luam mâncare. M-au întrebat sincer îngrijorați, ca eu sunt de la București sigur știu. Am zis ca nu cred sa se ajungă la asa ceva. Nu sunt sigur ca m-au crezut.

În fine. As scrie mai mult, dar poate alta data. A. Am uitat. Exista și talibani. Dar ăștia sunt toți la București, intr-un acvariu, ocupați sa își dea în cap pe subiecte pe care le inventeaza singuri si care nu au nicio legătură cu 90% din restul populației.

#EfrumosAiciLaNoi

(J: Preluare de pe Facebook)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu