marți, 17 august 2021

 



* Titluri pompoase in presa *

VREI SĂ FII PUBLICAT(Ă) IMEDIAT?

Scrie liber(ă) despre orice doreşti, dacă eşti ferm convins(ă) că subiectul tratat îi va interesa şi pe alţii! Trimite repede textul tău, sub forma unui articol editat corect ortografic, ataşat unui email (jurnalism.independent@gmail.com) şi, dacă este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste în întregime şi absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com  

Dedică-te cu incredere jurnalismului total independent!



Tinu Baldea

Titluri pompoase in presă:

“ Europa priveste cu uluire si cu un sentiment de trădare la greșeala istorică a lui Biden: Afghanistan, cel mai mare dezastru de politică externa al americanilor”.

Mai e puțin și te pomenești că  birocrații europeni fandosiți si graseiați vor spune ca se gândesc cu uluire la decizia americanilor de a salva Europa in cele două razboaie mondiale.

Eu nu sunt analist politic sau militar, imi exprim propriile opinii asa cum vad eu lucrurile, ca amator.

Sigur ca in lumea asta, ca vrem sau nu, ca ne place sau nu, America este exemplul de democrație si putere, atat cat pot exista ele intr-o lume imperfecta. Trebuie sa existe cineva care sa intervina atunci când niște demenți își fac de cap sau amenință lumea. Pe de alta parte, o țară puternică precum USA isi va apăra întotdeauna interesele, de multe ori cu mijloace care nu convin, de la înțelegeri oneroase la forța militară. Să ne amintim totuși că in ‘90, cand Saddam a invadat Kuweit ca asa a vrut el, americanii au pornit razboiul din Golf, au eliberat Kuweitul, aliatul lor, si s-au oprit la granița cu Irakul fără sa mearga mai departe, lucru care atunci li s-a reproșat de unii politicieni europeni.

Când terorismul a lovit in inima Americii in 2001, lucru nemaiîntălnit până atunci, americanii au somat Afghanistanul sa il predea pe Osama.

“ Nu știm unde e”, au zis ăia.

“ Nu știți? Lasă că atunci venim noi să il cautăm”! Așa as fi facut si eu.

Apoi au crezut, in mod greșit, că dacă rămân si pompează bani si clădesc instituții pentru implementarea democrației, vor salva tara aia de la a fi o țară de secol XV la cheremul teroriștilor, fundamentaliștilor turbați si traficantilor de droguri. Wrong! Nu poti sa faci chestia asta in orice loc din lumea asta unde istoria si cultura locului sunt potrivnice si atât de adânc infipte iar poporul este prea slab sa lupte pentru astfel de valori sau le respinge pur si simplu.

Bașca să te increzi in asa-zisii aliați locali iar astia sa iti fure banii pompați de tine in institutii, infrastructura, armata, etc. si sa iti spuna până in ultima clipa ca sunt pregatiti sa apere tara de salbaticii inarmati cu mitraliere si cu prosoape in cap, inferiori numeric si ca instruire iar a doua zi aia sa fuga cu mașini si avioane pline cu bani cash- banii tăi, evident.

Credulitatea costă, iar americanii cam înghit orice fiindcă isi imagineaza ca toata lumea e ca ei, sa se pișe pe ei de emoție cand aud imnul țării, sa plece la razboi sa isi apere tara, sau sa plece sa ii apere pe alții ca asa le-a spus președintele lor.

Cred ca Kennedy a spus intr-un discurs: “Libertatea a avut mereu un preț ridicat pe care americanii l-au plătit întotdeauna cu prisosință”.

Voi crede întotdeauna asta, in ciuda opiniilor multora care văd in America răul suprem.

(J: Preluare de pe Facebook)

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu