vineri, 4 martie 2022

 



* ASTA SE ÎNTÂMPLĂ CÂND PARANOIA BATE ISTORIA... *


VREI SĂ FII PUBLICAT(Ă) IMEDIAT?

Scrie liber(ă) despre orice doreşti, dacă eşti ferm convins(ă) că subiectul tratat îi va interesa şi pe alţii! Trimite repede textul tău, sub forma unui articol editat corect ortografic, ataşat unui email (jurnalism.independent@gmail.com) şi, dacă este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste în întregime şi absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com  

Dedică-te cu incredere jurnalismului total independent!


ASTA SE ÎNTÂMPLĂ CÂND PARANOIA BATE ISTORIA...


Virgil Ștefan Nițulescu

Putin a spus că el crede că rușii și ucrainenii sunt unul și același popor. Cu alte cuvinte, Ucraina ar trebui să dispară ca stat, pentru că nu ar exista o națiune ucraineană.

Nu are rost să întind aici discuția, că doar nu scriu un articol științific despre istoria Ucrainei.

Sigur că Ucraina este o națiune care, abia după ce și-a proclamat independența, în 1991, a început să facă eforturi pentru (re)construirea unei identități naționale. Din acest punct de vedere, ucrainenii sunt în urmă cu aproape 180 de ani, poate, față de români. Nu mai intru în detalii.

Dar, dincolo de orice, am învățat și încerc să predau, la rândul meu, această lecție, că nimeni nu are dreptul să îmi spună care este identitatea mea. Tot așa, nicio națiune nu are dreptul să spună unei alte națiuni care este identitatea ei. Le-am spus, adeseori, de exemplu, prietenilor greci că nu pot ei să decidă cum se numește țara vecină și cum se numesc macedonenii. Am învățat să îi numesc pe romi romi, și nu țigani, pentru că ei își spun așa. Etc.

Și încă ceva: așa cum Putin a contribuit la strângerea rândurilor în NATO, într-un moment de relativă derută (după îndoiala plasată de Trump asupra utilității Tratatului), dar și în UE (țările din grupul de la Vișegrad, de exemplu, s-au reapropiat de nucleul dur al UE), tot așa, Putin contribuie la creșterea gradului de conștientizare a identității naționale ucrainene (las la o parte faptul că limba ucraineană este, în unele privințe, la fel de apropiată de poloneză, cum este de rusă), Ucrainenii vor spune răspicat, de acum înainte, că ceea ce îi face pe ei să fie ucraineni este că sunt diferiți de ruși.

Asta se întâmplă când paranoia bate istoria... 

 

(J: Preluare de pe Facebook)

(Atribuirea titlului ne aparține – A.G.)

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu