miercuri, 28 noiembrie 2018


* UN COMENTARIU PE MASURA

VREI SA FII PUBLICAT(A) IMEDIAT? Scrie liber(a) despre orice te preocupa, daca esti ferm convins(a) ca subiectul tratat ii va interesa si pe altii! Trimite repede textul tau, sub forma unui articol editat corect ortografic, atasat unui email si, daca este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste in intregime si absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com (cu eventuale scurte date biografice, daca le furnizezi). Dedica-te cu incredere jurnalismului cu adevarat independent!

E-mail la: jurnalism.independent@gmail.com





UN COMENTARIU PE MASURA

Alexandru Ghillis


Ca om care a lucrat decenii ca profesionist in domeniul cultural-artistic, nu pot trece peste faptul ca exceptionale valori ale patrimoniului cultural national – referindu-ma doar la foarte vechi biserici zidite sau din lemn, adevarate bijuterii arhitectonice impodobite cu iconostase si icoane in buna parte de factura bizantina, roade ale creatorilor traitori pe aceste meleaguri – in ciuda numeroaselor semnale de atentionare date de specialisti si nu numai, cu privire la stadiul inaintat de degradare continua a acestor valori nationale, mereu se ridica, ca o frana, problema costurilor restaurarii acestor vestigii nationale ( Din pacate, factorii de decizie bisericesti nu sunt prea interesati. Tin minte, auzind, cu ani in urma, o inalta fata bisericeasca care, analizand devizul restaurarii unui valoros iconostas brancovenesc, intreba cu naivitate daca nu ar fi mai rentabila comandarea unui nou iconostas).

Privind din punct de vedere economico-financiar, numarul tot mai mare al vizitatorilor acestor unicate ale patrimoniului national aduce castiguri importante tarii, ca urmare a  extinderii turismului intern si international. Romania, in primul rand, prin aceste valori va ramane de-a pururea cunoscuta si cautata de iubitorii de frumos de pretutindeni.

Totusi, actualii factori decizionali guvernamentali si cei ai B.O.R. (de fapt, principala castigatoare al acestui demers comun) au ales sa ne prezentam viitorului cu o creatie arhitectonica oricand discutabila, supracostisitoare, dar care, desigur, va atrage acum numerosi vizitatori ce, actualmente, se inghesuie – de aproape treizeci de ani – sa viziteze “mega-minunea” ceausista numita Casa Poporului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu