vineri, 7 decembrie 2018


Chiar de nu- ţi vine să crezi, Lumea e-n marş!

VREI SA FII PUBLICAT(A) IMEDIAT? Scrie liber(a) despre orice te preocupa, daca esti ferm convins(a) ca subiectul tratat ii va interesa si pe altii! Trimite repede textul tau, sub forma unui articol editat corect ortografic, atasat unui email si, daca este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste in intregime si absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com (cu eventuale scurte date biografice, daca le furnizezi). Dedica-te cu incredere jurnalismului cu adevarat independent!

E-mail la: jurnalism.independent@gmail.com



Chiar de nu-ţi vine să crezi, Lumea e-n marş!

Alexandru Ghillis


De pe terasa camerei din pensiune inspir adânc aerul răcoros şi pur de munte, mijind ochii spre zig-zagul liniei împădurite, ce ascunde dincolo – înspre Sud –  canicula şi vălmăşagul de sezon ale Capitalei.

Poţi privi hipnotizat, îndelung, stând tolănit în şezlong, deplasarea lentă a norilor fugăriţi pe cer de curenţii nevăzuţi ai văzduhului şi să baţi lenevos câmpii în speculaţii sumbre! În jurul tău, aproape totul se arată  anchilozat în timp, dar –  insesizabil încă – ceea ce ne înconjoară este într-o continuă transformare şi nimic nu e ceea ce pare a fi veşnic, conform programului divin dedicat generos pământenilor. Dacă, la scară mare, evoluţia schimbărilor este şi va fi sau nu benefică, se va consemna, ca întotdeauna, în istoria omenirii. La fel s-a întâmplat după dispariţia vechii civilizaţii antice greceşti sau după prăbuşirea imensului Imperiu Roman şi, cu mult mai târziu, a Înaltei Porţi Otomane. Aşadar, s-a dovedit că, peste timp, nimic nu este etern. Asta te va face sa realizezi că este cazul să te trezeşti la realitate!

Marea eră a revoluţiei industriale, care a cucerit definitiv lumea civilizată în a doua parte a secolului al XIX-lea, a continuat după jumătatea secolului XX, ca rezultat indubitabil al dominatiei tehnologiei de vârf, cu informatizarea completă a societăţii, ca să urmeze, aproape imediat, cea mai mare realizare de până acum în tehnologia informaţiei: Internetul. Aşa cum am mai pomenit şi cu altă ocazie, internetul face cu adevărat ca Terra să ne pară mult mai mică şi uşor de acoperit în timp real, constituindu-se ca o componentă esenţială a viitoarei globalizări, de care destui se tem acum inutil. Să ne imaginăm putin cum aflau  înaintaşii noştri „noutăţile fierbinţi” din ţară sau din străinătate, citindu-le abia în ziarele de a doua sau a treia zi, iar mai târziu deja auzeau la radio şi puteau vedea, ca spectatori la cinematograf, jurnalele de actualităţi care precedau filmul artistic ce urma! Atunci, lor aşa li se părea normal. Astăzi, internetul şi telefonia mobilă inteligentă au revoluţionat complet vieţile noastre, iar accesul liber la reţelele de socializare reprezintă o culme câştigată la nivel global a democraţiei, acolo având acces nediscriminatoriu oricine, de la preşedinţi şi capete încoronate, până la ultimul cetăţean.

Declanşarea – în urmă cu ceva ani – a aşa-numitei „primăveri arabe”, a dat naştere, programată ocult ori ba,  marii migraţii musulmane a secolului XXI, de colonizare a Europei occidentale şi nu numai a ei, aşa cum, probabil, se va consemna mai târziu de istorici. În decursul vremurilor viitoare, probabil că nimic nu va mai fi cum a fost până în prezent. Migraţia locuitorilor tineri ai planetei, într-o adevărată „mişcare browniană”, este în plin avânt şi în imposibilitate de a mai putea fi oprită, ceea ce va modifica fundamental, cu timpul, compoziţia actuală a naţiunilor europene şi a celor două Americi, transformându-le în simple populaţii, chiar dacă această predicţie era şi este încă respinsă cu destulă oroare de către naţionalişti inflexibili şi de unii futurologi. Desigur, asta s-ar putea întâmpla treptat, poate în decurs de câteva secole sau mai repede, indiferent dacă acum ne place sau nu o prognoză, cei drept sumbră, a evoluţiei viitoare a omenirii. Pare un scenariu SF de film horror?  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu