sâmbătă, 30 noiembrie 2019


* Sistemul de pensii nu este un SISTEM, ci un talmeș-balmeș *

Eşti atras(ă) de jurnalism şîncerci să scrii, dar încă n-ai unde să publici? 

VREI SĂ FII PUBLICAT(Ă) IMEDIAT?
Scrie liber(ă) despre orice doreşti, dacă eşti ferm convins(ă) că subiectul tratat îi va interesa şi pe alţii! Trimite repede textul tău, sub forma unui articol editat corect ortografic, ataşat unui email (jurnalism.independent@gmail.com) şi, dacă este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste îîntregime şi absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com

Dedică-te cu incredere jurnalismului total independent!


Sistemul de pensii nu este un SISTEM, ci un talmeș-balmeș

Bogdan Glăvan


Nu sunt specialist în ingineria pensiilor și înțeleg că specialiștii înșiși abia mai descoperă vreun crâmpei de logică în jungla de legi, modificări, corecții, reclasificări și, finalmente, legi speciale care determină pensiile. Nu există guvern care să nu umble la pensii. Astfel, sistemul de pensii nu este un SISTEM, ci un talmeș-balmeș de prevederi care au încetat demult să mai respecte spiritul Constituției și drepturile omului. Victima acestei măgării este principiul contributivității, adică tocmai ideea de SISTEM și unicul criteriu moral care ar trebui să stea la baza pensiilor.

De vină pentru acest haos suntem noi, cetățenii, fiindcă le-am lăsat politicienilor dreptul de a ne stabili pensia. Am căzut pradă șarlatanilor care au pretins că EI, adică STATUL, se pricep cel mai bine să calculeze pensia și că ei vor împărți dreptatea; și că dacă nu-i lăsăm pe EI să ne spună la câți bani avem dreptul, atunci vom muri toți în foame și în mizerie.

Adevărul este exact invers. Lăsând această putere politicienilor, practic am pus lupul paznic la oi. Cei care vremelnic au exercitat puterea politică au împărțit pensii după bunul plac. Iar oamenii au început să se canibalizeze între ei, organizându-se în grupuri de presiune și cerând fiecare o anumită grupă de muncă, un anumit mod de calcul, o anumită derogare, fără să realizeze că această degringoladă ne aruncă pe toți în prăpastie. Uitați-vă la magistrați, la cei care ar trebui să reprezinte elita neamului, uitați-vă cum cerșesc să iasă la pensie după 20 de ani și sunt gata să facă orice troc cu puterea pentru a-și atinge scopul. Ei ar trebuie să apere DREPTUL și ei sunt primii care vor privilegii.

Nu va exista pace și armonie până când principiul contributivității nu va fi considerat sfânt. Și deplina compatibilitate cu bunăstarea și dezvoltarea economică o vom atinge doar aplicând principiul contributivității într-un cadru privat, nu politic. Doar pensia privată, adică cea obținută prin acumulare și investire, este singura demnă de acest nume, singura pensie în adevăratul sens al cuvântului; restul este doar <<asistență socială>>.

Constituția spune că cetățenii au dreptul la pensie și la alte forme de asistență socială. Constituția noastră nu este cea mai liberală și ea este, desigur, perfectibilă. Dar ea nu spune că vârstnicii trebuie să stea la mâna statului, că nivelul venitului lor este decis de majoritățile politice. Toți cei care astăzi suntem încă tineri, toți cei care privim cu repulsie legiferarea în beneficiul grupurilor de interese și cumpărarea de voturi, noi toți vom ajunge inevitabil niște asistați sociali dacă nu cerem o reformă de substanță, stoparea ingineriei sociale și redarea demnității pensiei (și pensionarilor).

Rolul statului este să asigure coeziunea socială, să se preocupe ca fiecare cetățean să aibă un trai decent, corespunzător nivelului la care a ajuns societatea noastră (căci încă nu i-am prins din urmă pe elvețieni sau pe japonezi). Când te uiți, vezi că exact asta nu face. Mestecând și împărțind cu polonicul <<pensii>>, exact asta nu face.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu