sâmbătă, 2 noiembrie 2019


* MESAJ PENTRU NOII POLITICIENI *

Eşti atras(ă) de jurnalism şîncerci să scrii, dar încă n-ai unde să publici? 
VREI SĂ FII PUBLICAT(Ă) IMEDIAT?
Scrie liber(ă) despre orice doreşti, dacă eşti ferm convins(ă) că subiectul tratat îi va interesa şi pe alţii! Trimite repede textul tău, sub forma unui articol editat corect ortografic, ataşat unui email (jurnalism.independent@gmail.com) şi, dacă este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste îîntregime şi absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com
Dedică-te cu incredere jurnalismului total independent!


MESAJ PENTRU NOII POLITICIENI

Ciprian Mihali

Ați ales, dragi femei și bărbați, tineri și în puterea vârstei, să intrați în politică, în USR, în PLUS, în Demos, chiar în PNL. Ați făcut-o cu toată buna-credință de care sunteți în stare, cu toată naivitatea și cu tot entuziasmul specifice unui început. Dar trebuie să știți că fiecare pas al vostru va fi judecat cu atâta asprime, încât va fi judecat ca un pas pe rănile deschise ale morților și răniților din Colectiv. Că nimeni nu vă va ierta dacă veți începe și voi, după chipul și imaginea monștrilor de la putere, să lucrați pentru voi înșivă.
Dar voi aveți o împătrită misiune aproape imposibilă:
Voi trebuie să dați sens indignării printre oameni care au ajuns să tolereze toate formele de intolerabil, voi trebuie să purtați făclia revoltei în comunitățile resemnate care se conduc după dictonul că se poate și mai rău de așa, de aceea e bine cum e.
Voi trebuie să reclădiți speranța colectivă într-o țară în care fiecare speră pe cont propriu la un mâine mai bun, dar nimeni nu mai speră împreună cu ceilalți.
Voi trebuie să fiți modele de încredere într-o societate în care toate instituțiile te consideră infractor potențial și îți cer în permanență să îți dovedești nevinovăția.
Voi trebuie să dovediți curaj public, într-un spațiu public în care cei mai mulți consideră că limita maximă a riscului este să dea like unei postări revoltate.
Indignarea, speranța, încrederea și curajul sunt cuvinte mari, veți spune. Şi veți avea dreptate. Dar atunci când ați ales să intrați în politică, v-ați angajat, cu bună știință sau din naivitate, să-i faceți pe cei din jur să înțeleagă aceste cuvinte în felul lor, pe limba lor, în lumea lor, și nu după lumea voastră oengistă, militantă corporatistă sau privată.
Voi aveți misiunea foarte dură, sub o presiune greu de imaginat, la limita șantajului public, și în contextul exasperării și pretențiilor absolute ale publicului, de a da conținut sensibil, vizibil, indignării față de oroare, speranței că se poate să scoatem țara din șanț, încrederii că trebuie să lucrăm împreună și curajului ca atitudine molipsitoare.
Voi sunteți primii în care ne punem speranța că un nou Colectiv nu va mai avea loc. Doar așa moartea și suferința dragilor noștri prieteni și compatrioți va căpăta un sens.

[Preluare de pe Facebook]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu