joi, 21 noiembrie 2019


* ÎN FINAL, UN SENTIMENT DE UŞURARE, CA DUPĂ O TRECERE PRIN PURGATORIU *


Eşti atras(ă) de jurnalism şîncerci să scrii, dar încă n-ai unde să publici? 

VREI SĂ FII PUBLICAT(Ă) IMEDIAT?
Scrie liber(ă) despre orice doreşti, dacă eşti ferm convins(ă) că subiectul tratat îi va interesa şi pe alţii! Trimite repede textul tău, sub forma unui articol editat corect ortografic, ataşat unui email (jurnalism.independent@gmail.com) şi, dacă este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste îîntregime şi absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com

Dedică-te cu incredere jurnalismului total independent!


ÎN FINAL, UN SENTIMENT DE UŞURARE, CA DUPĂ O TRECERE PRIN PURGATORIU


Ciprian Mihali


Mi-a fost dat să vorbesc în ultima vreme cu mulți români care trăiesc în afara țării. Aproape toți mărturisesc că se întorc din România cu un ciudat (și oarecum vinovat) sentiment de ușurare și bucurie. Ceea ce pare să îi copleșească pe toți când ajung în țară nu sunt drumurile rele, nu sunt aglomerațiile din trafic, nici prețurile sau alte lucruri exterioare. La o adică, nu s-ar speria nici de salariile mai mici ori de un guvern ostil.
Dar ceea ce pare de nedepășit este încrâncenarea de pe chipurile oamenilor, felul în care oamenii care ajung în cea mai mică funcție o transformă în moșie personală și în atitudine de dispreț față de cei care au nevoie de serviciile acestor funcționari. Felul în care instituțiile, care ar trebui să îi servească pe cetățeni și să le ușureze viața, au devenit opresive și absurde.
Bunăoară, nimeni nu poate înțelege de ce aeroportul Henri Coandă a devenit un loc al suferinței colective, așa cum au devenit atâtea instituții în care lucrează oameni la fel de simpli ca noi: școli, spitale, administrații financiare, casa de pensii, serviciile primăriilor, poliției, justiției etc. Adică oamenii înțeleg și știu de unde vine asta, dar, pe bună dreptate, nu vor să accepte ca viața lor cotidiană să fie supusă acestor reguli absurde, acestei răutăți și indiferențe față de timpul, de sănătatea și de confortul oamenilor de rând.
După ce în țările de adopție au văzut în ce fel nevoile simple sunt tratate cu simplitate și cu zâmbetul pe buze, le este greu să renunțe la aceste relații destinse cu statul și cu ceilalți pentru a se întoarce într-o lume în care orice funcționar e șef, orice medic e zeu, orice polițist e despot și orice trecător sau șofer un rival.
Am putut constata și eu frecvența mărită cu care la un "mulțumesc" ți se răspunde cu un tulburător "cu drag". De ce "cu drag"? Acest răspuns mi se pare a fi, mai mult ca orice, mărturisirea unui deficit de convivialitate în interacțiunile dintre oameni și, de ce nu, încercarea de a compensa printr-o declarație afectuoasă ostilitățile și adversitățile din interacțiuni anterioare.
Oamenii au nevoie să fie bine împreună în viața de zi cu zi. Și nu sunt. De aceea, după ce se căsătoresc, după ce își botează copiii sau își îngroapă părinții în țară, unii aleg să cultive civilitatea cotidiană cu oameni diferiți de ei decât să suporte povara unei suferințe colective alături de semenii de odinioară. Și, astfel, preferă să se întoarcă sfâșiați, dar oarecum și bucuroși, în țările lor de adopție. Mai ales după ce traversează purgatoriul Otopeni.

[Preluare de pe Facebook]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu