miercuri, 13 noiembrie 2019


* O ANALIZĂ PERTINENTĂ CHIAR ŞI DIN PAT! *

Eşti atras(ă) de jurnalism şîncerci să scrii, dar încă n-ai unde să publici? 

VREI SĂ FII PUBLICAT(Ă) IMEDIAT?
Scrie liber(ă) despre orice doreşti, dacă eşti ferm convins(ă) că subiectul tratat îi va interesa şi pe alţii! Trimite repede textul tău, sub forma unui articol editat corect ortografic, ataşat unui email (jurnalism.independent@gmail.com) şi, dacă este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste îîntregime şi absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com

Dedică-te cu incredere jurnalismului total independent!


O ANALIZĂ PERTINENTĂ CHIAR ŞI DIN PAT!

Aly Elsiddig

Dragă USR, fac tot posibilul ca, in timpul cel mai scurt, sa îți las această analiză absolut gratis.
Seara de 26 mai 2019 părea începutul unui succes politic în care doar cerul era limita. De la 9% la parlamentare, noua alianță USR-PLUS luase 22,36% la europarlamentare, doar cu 15 mii de voturi sub PSD. Victorie, suntem tari și... pauză, deși veneau alegerile prezidențiale. Toată alianța acesta avea un singur om cu notorietate la nivel național, Dacian Ciolos, prin prisma faptului că a fost prim-ministru. Restul, că e Vlad Voiculescu, Dan Barna sau oricine altcineva, erau niste anonimi la nivel național ca notorietate, sub 30%. Pe scurt, nu îi știa nici naiba în rural și nici în urban nu stăteau foarte bine. În această situație imediat după europarlamentare trebuia luată o decizie, ori cu Ciolos, și ok, nu era nevoie de începerea unei campanii de promovare imediat pentru că era destul de cunoscut, ori altcineva, cum a fost Dan Barna, dar în acest caz campania de promovare intensivă trebuia începută cel târziu la începutul lui iulie. Nu a decurs deloc așa, toată vara a trecut absolut inutil în acest sens, deci timp pierdut. Și acum urmează o cronologie a greșelilor, care sunt împărțite și trebuie asumate împreună de către Barna și USR. Poate că separat, fiecare putea fi depășită, împreună însă au dus la scorul slab de la prezidențiale.
1. Deși toate eforturile partidului și ale lui Barna ar fi trebuit concentrate asupra candidaturii, Barna face alegeri interne în USR cu trei luni înainte. Fapt ce animă spiritele în partid, cum e și normal, apar acuze dinspre contracandidați asupra lui Barna. Firesc, aceste dispute apar în presă, pe fb. Ce înțelege simpatizantul de rând care citește cum se porcăieste Chichirau cu Barna? Uite cum candidatul la prezidențiale este de fapt contestat chiar în interiorul partidului. Adică nu e bun să îi conducă pe ei, dar e bun de președinte? Asta la începutul lui Septembrie, adică cu trei luni înainte de alegeri. De menționat că alegerile interne au fost forțate de Barna care a vrut să își asigure scaunul de președinte USR și în caz de rezultat prost la alegeri, o premoniție să spunem. Timp pierdut și lipsă de inteligență să produci știri negative despre tine cu trei luni înainte de alegeri când stai și prost cu notorietatea. Iar televiziunile nu s-au sfiit să producă știri din circul dintre Chichirău și Barna. Perfect jucat!
2. Începe precampania, lent, că nu e nicio grabă, apar și primele interviuri ale lui Barna și apoi interviurile în care explică ce a vrut să spună în interviul anterior. Cea mai gravă afirmație fiind aceea că trebuie dezvoltate relaţiile economice cu Rusia şi China, mai ales investițiile. China mai treacă meargă, că până acum au venit civilizat cu avionul în România, dar rușii au venit pe tancuri și ne-au adus comunismul, ne-au luat Moldova și Basarabia, tezaurul. Urmează răzgândirea, nu, nu avem nevoie de ruși, dar porumbelul plecase în toată presa și pe fb.
3. Apare cazul Caracal. Deși intenția lui a fost să spună că dacă ar fi fost presedinte, după patru ani și jumătate de mandat, cât avea Iohannis, instituțiile ar fi funcționat mai bine și nu ar fi stat polițiștii la poarta ca dobitocii, reiese că dacă era Barna presedinte nu mai erau criminali și violatori. Butada cu "dacă eram eu președinte" devine subiect de mișto intens pe net.
4. Apare ancheta Rice Project. Impact mediatic imens. Cum răspunde Barna? Pe fb! Așa răspunde Barna celui din rural care are încă telefon cu taste, sau altcuiva care preferă să se uite la tv decât să îl caute pe Barna pe fb. În loc să bată toate televiziunile care în scandalul momentului ar fi dat orice să îl aibă în studio, Barna le explica colegilor din USR. Când iese să explice găsește comparația perfectă: e ca și cum i-am reproșa lui Hagi că nu a înscris de fiecare dată! Spune că el nu acceptă să fie controlat de autoritatea care verifică fondurile europene ci doar de DNA, deși acesta e procedura. Pe net Caramitru și susținătorii fanatici atacă și spală pe jos cu ziarista care a publicat articolul, cu atacuri la persoană, nu la articol.. Barna nu face niciun apel în a îi opri din linșaj și nu pare să ia în serios impactul.
5. Cade guvernul Dancilă. Barna și USR, vina e colectivă, încep un joc de șantaj la PNL. Pun condiția anticipatelor deși nu depindea doar de PNL ca acest lucru să se întâmple. Se merge până la ideea de a o mai lasa pe Dancilă prim-ministru interimar până în primăvară. Apoi apare fraza "nu e în mandatul USR să scoatem țara din criză". Asta a enervat multă lume care abia aștepta să scape de Dancilă, inclusiv simpatizanții USR. Refuză să intre la guvernare, macar ca intenție să își ofere disponibilitatea, chiar daca PNL ar fi zis nu. Se creează senzația că USR nu vrea să își asume nimic și vrea doar sa stea deoparte și să crească nefăcând nimic, doar pe greșelile altora la guvernare.
Vin alegerile și USR-PLUS ia un scor foarte slab, cu 8 procente mai puțin decât luase cu șase luni înainte. Despre cum trebuia făcută campania nici nu mai contează atâta timp cât te îngroapă gafele.
P.S. Am pierdut multi oamenii în ultimele zile, supărați de ceea ce scriu. Probabil o să mai pierd și acum dar îmi asum, vorba lui Barna!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu