sâmbătă, 23 mai 2020


* CEEA CE ÎNCĂ NE ÎNGRIJOREAZĂ ȘI AZI *

VREI SĂ FII PUBLICAT(Ă) IMEDIAT?

Scrie liber(ă) despre orice doreşti, dacă eşti ferm convins(ă) că subiectul tratat îi va interesa şi pe alţii! Trimite repede textul tău, sub forma unui articol editat corect ortografic, ataşat unui email (jurnalism.independent@gmail.com) şi, dacă este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste îîntregime şi absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com

Dedică-te cu incredere jurnalismului total independent!



CEEA CE ÎNCĂ NE ÎNGRIJOREAZĂ ȘI AZI


Tinu Baldea


Observ cu îngrijorare, ca mulți alții, că s-a întețit numărul ticăloșilor, imbecililor sau tâmpiților care sunt recrutați (de cine oare?) ca să dezinformeze, să facă scandal, să manipuleze, să boicoteze sau să îndemne la nesupunere civică. În afară de cei binecunoscuți din televiziuni, presă, mediul politic, BOR, diverse ONG-uri, coaliții, etc., apar și figuri noi, mai puțin cunoscute sau cu totul necunoscute până acum, care în mod ostentativ protestează, provoacă - vezi cazul celor care în mod vădit sunt puși să facă scandal la intrarea în instituții sau magazine pe tema "termometrizării" sau respectării regulilor sanitare.

Pentru cei care aveau în '89 o vârstă la care înțelegeau cum funcționa sistemul comunist (cum sunt și eu, de exemplu), situația seamănă izbitor cu cea a informatorilor recrutați de securitatea sau miliția comunistă în acele vremuri. S-a dovedit că existau atunci câteva sute de mii de români care în schimbul unor avantaje, ca de exemplu: repartizarea unei butelii de aragaz, o locuință mai bună din fondul locativ de stat, eliberarea unui pașaport, instalarea unui post telefonic peste rând, prioritate la unele magazine alimentare, etc.- erau dispuși să colaboreze cu securitatea și miliția intocmind sub un nume conspirativ rapoarte despre cei care erau dintr-un motiv sau altul sub lupa securității pentru trecutul lor politic, pentru că aveau rude afară, pentru că ascultau Europa Liberă sau comentau despre regimul comunist.

Prin 2006 am solicitat și eu de la CNSAS dosarul de securitate al tatălui meu care facuse 10 ani de gulag sovietic după front, din 44 până în 54. A durat vreo doi ani dar in final am primit copia dosarului. Am rămas mut de uimire citind rapoarte semnate "Dorobanțu", " Ciocoiu" sau "Tătaru" despre membrii familiei noastre- ce vizite primeam, cu cine ne întîlneam, ce spusesem la cutare întâlnire de familie, etc.- deși nu eram disidenți, eram niște oameni normali care își vedeau de treaba lor. Într-un raport al informatorului din 1982, acesta spunea despre mine că " este de profesie inginer, lucrează la Combinatul Năvodari, locuiește cu părinții, este logodit cu o tânără despre care nu deținem în prezent informații 
🤣 și primește corespondență din străinătate.

Ultima notă informativă despre tatăl meu spune " întrucât informatorul "Pârcălab" ne-a raportat că sus-numitul ( adică tatăl meu) a decedat la data de 4.11.1986 propun scoaterea lui din evidențele noastre și clasarea dosarului. Semnat maior Cristea Romeo".

De ce povestesc lucrurile astea: fiindcă este evident că practicile de recrutare ale foștilor informatori au revenit, doar că acum misiunea lor e alta; manipulare, dezinformare, provocare, fake news, scandal și specularea naivității oamenilor. Mai rămâne să descoperim cine îi recrutează și cum îi recompensează!

(J: Preluare de pe Facebook)
(J: Atribuirea titlului ne aparține)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu