luni, 17 august 2020

 


* PANDEMIA DE FRAUDĂ *

VREI SĂ FII PUBLICAT(Ă) IMEDIAT?

Scrie liber(ă) despre orice doreşti, dacă eşti ferm convins(ă) că subiectul tratat îi va interesa şi pe alţii! Trimite repede textul tău, sub forma unui articol editat corect ortografic, ataşat unui email (jurnalism.independent@gmail.com) şi, dacă este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste îîntregime şi absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com


Dedică-te cu incredere jurnalismului total independent!


PANDEMIA DE FRAUDĂ

 

Ciprian Mihali

 

Toată construcția politică a României de după 1990 se întemeiază pe simulacru, pe compromis și pe fraudă.

 

Simulacrul este calea cea mai rapidă de a transformă minciuna în adevăr și iluzia în realitate. S-a mimat democrația, s-au mimat alegerile libere, s-au mimat statul de drept și separația puterilor, s-a mimat dreptatea, s-a mimat educația, s-a mimat sănătatea. Și din când în când eșafodajul din carton al societății se prăbușește sub povara simulării, lăsând în urmă morți și tragedii. Din când în când mor oameni cu zecile, ca la Colectiv, pentru că toată lumea simulase respectarea legilor; zi de zi mor oameni pe străzi, pentru că Poliția simulează acordarea pe bune a permiselor de conducere, iar drumarii simulează că fac drumuri circulabile. Există o limită însă a simulacrului: moartea. Tot restul poate fi supus prefăcătoriei și minciunii, de la apa caldă și spitalele 3D în București până la diplomele de doctorat în toate domeniile în care oamenii pot fi omorâți mai ușor.

 

Compromisul este comportamentul ce decurge din absența oricăror principii sau valori morale. Anii 90 mai ales, dar și ce a venit după ei au așezat societatea românească într-o ierarhie nesfârșită a compromisurilor, care au extins spațiul legalului și moralului până la confuzia cu opusele lor. Legea nu e lege, e tocmeala. Binele nu e bine, dacă nu e bine pentru mine. Aranjamentul, înțelegerea, influența, tranzacționarea au sufocat orice posibilitate pentru majoritatea semenilor noștri de a mai distinge, chiar și azi, între ce e bine și ce e rău, între ce e drept și ce e nedrept.

 

Iar simulacrul și compromisul puse laolaltă dau ceea ce vedem zilnic în jurul nostru: o serie infinită de fraude. Gândurile mele de azi sunt inspirate de înregistrarea publicată de Vlad Voiculescu a fraudei obscene de la strângerea semnăturilor pentru candidații PSD la București. Toată lumea știe că așa se face dintotdeauna și toată lumea se bălăcărește în acest compromis în care se compromite democrația și în care se simulează adeziunea. La fiecare rând de alegeri se fraudează masiv aceste liste și nimeni, dintre cei care s-au perindat la putere vreme de 30 de ani, nu a avut dramul de onestitate să denunțe acest sistem mincinos și să-i pună capăt. Frauda a devenit un mod de a fi, nu e o acțiune nefericită printre acțiuni bune. Cei care fraudează, atât de numeroși încât imposibil de numărat în instituții și administrații, au făcut din fraudă comportamentul banal, nimeni nu se scandalizează, nimeni nu are procese de conștiință.

 

Simulacrul, compromisul și frauda sunt cele trei elemente non-chimice care compun aerul pe care îl respirăm. Poate că odată cu măștile împotriva COVID-19 vom reuși, în sfârșit și câtuși de puțin, să filtrăm puțin acest aer toxic cu care ne-am obișnuit dramatic de ușor.

 

(J: Preluare de pe Facebook)

(J: Publicat și pe https://www.facebook.com/tribunalibertatii/posts/297224178369017)

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu