marți, 9 noiembrie 2021

 


* Prezidențialele - ultima șansă a USR *

VREI SĂ FII PUBLICAT(Ă) IMEDIAT?

Scrie liber(ă) despre orice doreşti, dacă eşti ferm convins(ă) că subiectul tratat îi va interesa şi pe alţii! Trimite repede textul tău, sub forma unui articol editat corect ortografic, ataşat unui email (jurnalism.independent@gmail.com) şi, dacă este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste în întregime şi absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com  

Dedică-te cu incredere jurnalismului total independent!


PREZIDENȚIALELE - ULTIMA ȘANSĂ A USR


Sebastian Zachmann

E clar că PSD și PNL au un obiectiv comun: să izoleze USR și din 2024 încolo.

E clar că alegerile locale vor rămâne într-un singur tur de scrutin. PNL, care a abandonat aseară electoratul urban prin alianța cu PSD, se va baza în 2024 strict pe mașinăria de vot a primarilor, prin urmare e musai să-și conserve cele 1.300 de primării obținute în 2020. PSD și UDMR au același interes: să nu se schimbe legislația electorală. Așadar, pentru USR va fi extrem de greu să câștige noi primării peste 3 ani cu vot într-un singur tur. Dimpotrivă, va pierde fiefuri importante, pentru că, spre deosebire de 2020, PNL va face alianță pe plan local cu PSD, nu cu USR.

E clar că alegerile europarlamentare nu vor trezi un mare interes. În 2019, electoratul a fost mobilizat de antipatia față de Liviu Dragnea. A fost mai degrabă o prezență la ură, nu la urnă. Dar în 2024 va fi dificil pentru USR să mai depășească 20%. Numai o guvernare catastrofală PSD-PNL poate scoate lunea la vot, însă cred că va fi liniște, oameni buni.

E clar că singura șansă pentru USR rămâne victoria la alegerile prezidențiale, care se vor suprapune peste alegerile parlamentare. Un candidat puternic al USR pentru Cotroceni va tracta partidul și la parlamentare. Iar o victorie la prezidențiale ar fi garanția că USR va fi la guvernare și, mult mai important, va impune premierul. Noul președinte va dori, în mod tradițional, premierul său, guvernul său, Parlamentul său etc. Cum PSD e deja în finala prezidențială, USR se va lupta cu PNL pentru turul doi. Prin urmare, USR ar trebui să-și îndrepte muniția spre binomul Iohannis-PNL, adică exact ce trebuia să facă Barna în 2019 și nu a făcut, iar acum bocește.

Văd că unii lideri USR se văd deja victorioși în 2024. Să nu se îmbete cu apă rece, zic. Chiar dacă liberalii nu au prezidențiabil în momentul de față, aparatul de partid poate duce candidatul PNL în turul doi, indiferent de nume. Exact cum a făcut PSD cu Viorica Dăncilă. Pe scurt, așa cum PSD a contribuit la victoria lui Iohannis oferindu-i un contracandidat extrem de slab, în 2024 Iohannis ar putea întoarce serviciul către PSD. Poate chiar serviciile.

(J: Preluare de pe Facebook)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu