vineri, 19 noiembrie 2021

 



* SOLIDARITATE *


VREI SĂ FII PUBLICAT(Ă) IMEDIAT?

Scrie liber(ă) despre orice doreşti, dacă eşti ferm convins(ă) că subiectul tratat îi va interesa şi pe alţii! Trimite repede textul tău, sub forma unui articol editat corect ortografic, ataşat unui email (jurnalism.independent@gmail.com) şi, dacă este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste în întregime şi absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com  

Dedică-te cu incredere jurnalismului total independent!


SOLIDARITATE 


Ciprian Mihali

Din loc în loc, există în țara asta pădurari curajoși, care ajung să fie bătuți crunt de sistemul represiv al mafiei organizate.

Din loc în loc, există în țara asta jurnaliști curajoși, care sunt amenințați cu moartea de ofițeri superiori sau târâți în tribunale pentru că au îndrăznit să spună adevărul despre putere în anchetele lor.

Din loc în loc există polițiști incoruptibili, care ajung să fie șicanați și umiliți pentru că avut forța de a amenda un mahăr care conducea beat sau care încălca toate regulile de circulație.

Din loc în loc există judecători care dau decizii drepte, punându-și în pericol cariera și asumându-și faptul că făcând dreptate altora își retează lor șansele de promovare.

Din loc în loc există reprezentanți ai societății civile care se luptă eroic și anonim cu administrații locale corupte pentru a ajuta copii abandonați sau oameni nevoiași.

Din loc în loc există medici și asistente care au puterea de a denunța corupția întreținută de mai-marii Sănătății și de a refuza șpăgile grase pe care le îndeasă în buzunarele lor clienții sau șefii.

Din loc în loc există profesori care refuză atențiile părinților și metastaza meditațiilor, dăruindu-se cu totul pentru școală și pentru educarea copiilor.

Și lista poate continua, cu toate meseriile și cu toate preocupările și cu toate sacrificiile oamenilor care fac ca această țară să nu se prăbușească, TOTUȘI, sub povara putreziciunii morale care o încolțește din toate părțile.

Ei bine, dacă e de făcut ceva în această țară – iar aici vreau să continui ideile bunului meu prieten Cristian Presură dintr-un text recent al său –, atunci acest ceva nu e de a ne retrage în pasiunile noastre individuale, deși trebuie și acestea cultivate: e nevoie să rămânem în preajma cărților, în preajma celor dragi, în preajma lucrurilor care contează pentru fiecare dintre noi în parte.

Dar în plus de asta, dincolo de asta, trebuie să lucrăm laolaltă pentru a lega solidarități între aceste locuri în care se află oamenii extraordinari și de multe ori izolați ai acestei țări. Trebuie să facem cât mai cunoscute faptele lor, să le legăm de alte fapte asemănătoare, să le semnalăm autorităților, să punem presiune pe acestea ca să țină cont de ceea ce se face bine ici și colo. Trebuie să provocăm neîncetat solidarități transversale, pentru a ieși din înfruntarea sterilă cu o Putere oarbă, egoistă și paralitică.

Nu ajungem prea departe distribuind la nesfârșit meme triste cu Cîțu sau Ciolacu. Nu devenim mai curajoși indignându-ne față de cei de sus, ci ajutându-i pe cei de lângă noi, pe orizontală, pentru a produce fronturi de rezistență și de creație: creație de idei, de fapte bune, de dreptate, de adevăr, de rețele și comunități care se luptă pentru cauze comune și pentru binele celor mulți și neajutorați.

Dacă am imagina o hartă cu punctele în care se găsesc acești oameni care fac lucruri bune și curajoase, am avea în față un arhipelag de mici insule izolate. Dacă însă începem să trasăm linii între aceste puncte, vom obține un continent, un sol ferm și o rețea solidă, alternativă, de contraputeri care fac ceva pentru oameni. Munca noastră constă, așadar, în trasarea acestor linii care unesc oamenii buni.

(J: Preluare de pe Facebook)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu