joi, 13 ianuarie 2022

 


* CRIZA *

VREI SĂ FII PUBLICAT(Ă) IMEDIAT?

Scrie liber(ă) despre orice doreşti, dacă eşti ferm convins(ă) că subiectul tratat îi va interesa şi pe alţii! Trimite repede textul tău, sub forma unui articol editat corect ortografic, ataşat unui email (jurnalism.independent@gmail.com) şi, dacă este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste în întregime şi absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com  

Dedică-te cu incredere jurnalismului total independent!


CRIZA


Ciprian Mihali

Foarte puțini – și mărturisesc că nu mă aflu printre ei – au înțeles ceva din haosul catastrofal al „liberalizării” pieței de energie. Și, până la urmă, cred că nici nu e treaba noastră, a consumatorilor finali, să înțelegem toate matrapazlâcurile tehnice care au însoțit acest proces, prost gestionat, dar și mai prost comunicat.

Tot așa cum nu avem de ce înțelegem și să acceptăm dezastrul pe care autoritățile politice ale acestei țări l-au ignorat în cel mai bun caz, dacă nu cumva au fost complice, măcar parțial, la pregătirea celei mai grave crize economice și sociale prin care va trece această țară din 2008 încoace.

Într-o țară profund inegalitară, în care aproape jumătate dintre cetățeni trăiesc la limita sărăciei și cu salariul minim, dublarea sau triplarea facturilor de utilități este o lovitură fatală. Există cu siguranță vinovați pentru această tragedie care va împinge sărăcirea populației spre cote dureroase. La fel cum trebuie să existe explicații și vinovați pentru diferențele uriașe între ofertele diferiților furnizori, ceea ce duce cu gândul la speculă, ori la brutala nerespectarea a unui cadru legal anemic și confuz.

Și peste toate acestea se așează stratul gros de ipocrizie al partidelor de la guvernare, care vorbesc la televizor ca și cum n-ar fi știut nimic, n-ar fi anticipat nimic, ca și cum ar fi biete marionete neajutorate și nevinovate într-o opoziție de ele inventată. Desigur, milioanele de euro cu care mituiesc lunar presa ca să le soarbă toate minciunile și să le învelească în ambalaje atrăgătoare nu se pun.

Dar aceste minciuni nu pot funcționa la nesfârșit, pentru că realitatea e brutală, iar criza e abia la început și ea va fi uriașă. Banca Națională vorbește despre creșterea neașteptat de mică a economiei în trimestrul IV, prețul combustibilor pare de neoprit, numeroase întreprinderi își vor închide porțile, guvernul se bâlbâie între declarații și sondaje, iar facturile umflate la energia furnizată de firme de casă, speculanți de apartament sau de partid vor conduce la explozii sociale. S-ar putea ca prețul fraudei uriașe a propagandei oficiale să fie, din nou și din nou, plătit de milioanele de oameni sărăciți sau alungați din țară. Asta în vreme ce miniștrii defilează la orice oră din zi și din noapte în studiouri ca să ne spună cu tot cinismul de care sunt în stare că, vai, nici ei nu au primit facturi plafonate, compensate sau naiba mai știe cum.

Dar, poate că măcar în acest moment oamenii de rând vor înțelege că sunt prostiți zilnic cu aiureli conspiraționiste care nu înseamnă nimic când ei trebuie să-și dea amărâtul de salariu pentru plata gazului și a curentului. Și că trebuie să iasă în stradă nu împotriva măștii sau a vaccinului, ci împotriva corupției teribile care face, precum nicăieri în lume, ca o factură de utilități să crească de trei ori de la o lună la alta.

(J: Preluare de pe Facebook)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu