luni, 31 ianuarie 2022

 



* CELOR RĂMAȘI NOSTALGICI DUPĂ CEAUȘESCU *

VREI SĂ FII PUBLICAT(Ă) IMEDIAT?

Scrie liber(ă) despre orice doreşti, dacă eşti ferm convins(ă) că subiectul tratat îi va interesa şi pe alţii! Trimite repede textul tău, sub forma unui articol editat corect ortografic, ataşat unui email (jurnalism.independent@gmail.com) şi, dacă este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste în întregime şi absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com  

Dedică-te cu incredere jurnalismului total independent!


CELOR RĂMAȘI NOSTALGICI DUPĂ CEAUȘESCU


Cornel
Udrea

Pentru cei care spun că Ceaușescu a plătit datoriile țării. Nu, el doar le-a făcut, poporul le-a plătit. Și-a iubit țara? S-a iubit pe sine, la modul primitiv nord-coreean, megaloman, cinic și nepăsător la suferințele create.

Dovadă stă Casa Poporului, care a gonit din locuințe 57.000 de familii, a distrus monumente istorice, biserici și case familiale. A fost ridicată cu 100.000 de oameni, dintre care 5000 de soldați lucrînd în 3 schimburi, a costat 3 miliarde de dolari și 300 de morți, dintre muncitori. Este cea mai mare și mai costisitoare lucrare printre cele mai <<lipsite de succes și rușinoase proiecte de arhitectură făcute vreodată>> (site-ul ArchDaily).

Nostalgicule mucegăit, patriotismul înseamnă 15.000 de candelabre din cristal de Mediaș, cel mai mare avînd 2 tone? 1 milion de metri cubi de marmură, 900.000 de metri cubi esențe de lemn, 5.500.000 de tone de ciment? Ai fi călcat tu vreodată pe cei 220.000 de metri pătrați de covoare? Cu ce bani s-a făcut și s-a plătit?

Pentru locuința aia gratuită, de care vă tot kkați pe voi de entuziasm, oamenii au plătit cu vîrf și îndesat, acoperind cu sudoarea lor costurile ei. Aveți știință despre ce destin urma să aibă Capitala, după 1977?

Nu te-ai gîndit boule, vreodată, de ce pe aleile dintre blocuri nu încape nici acum decît o mașină, că nu exista niciun loc de garaj? Ai auzit de Orwell? Aia ne aștepta: toți locuind în cartiere compacte, uniforme, mîncînd în uriașe cantine, cu viața pe ceas, duși și aduși de la muncă, cu cap de coloană și tabel. Începusem deja: 2 ore de program la televizor, cu slăvirea cuplului, mii de urechi ciulite și cu ridicarea în miez de noapte a celui care îndrăznea să gîndească. Ți se pare SF?

A dizlocat 3.500.000 de țărani din satul și asa mutilat de cooperativizare ca să creeze clasa muncitoare a salopetelor cenușii, cu număr pe piept și capul în pămînt, unde adjunctul Celui de Sus era secretarul de partid.

Marele patriot avea în planurile sale de dragoste pentru popor ca pînă în anul 2000 să fie rase de pe fața pamîntului 7000-8000 de sate, cu biserici cu tot, cu cimitire. Terenul <<cîștigat>> ar fi redat agriculturii 300.000 de ha. Cînd si cum ar fi devenit aceste hectare apte pentru agricultură, in cîți ani? În 1967, cînd a început schizofrenia megalomanică, satul românesc avea 11,8 milioane de locuitori. Ce s-ar fi ales de ei, in 33 de ani? Faină iubire de popor, dibaci cîrmaci!

Pleznești de indignare că industria românească a ajuns la fier vechi? De ce nu vrei să spui că 92% din producție mergea spre CAER, în principal spre URSS. Au dispărut. Pentru cine să mai produci, la ce cote de concurență tehnică, pe piața mondială?

Să nu uit: Casa aceasta a Poporului, unde acum ocupă 400 de încăperi și 2 săli de ședințe bravii noștri frecangii de mentă, are 1100 de încăperi, tot semn al dragostei de țară. Și 9 nivele subterane, 92 de m sub pămînt, 2 adăposturi antiatomice, ca într-un idiot și repetat film american de duzină.

Cam cît costă acum energia electrică și încălzirea spațiilor ocupate? Cine le plătește? Măcar ai bucuria mică și secretă că mare lucru nu s-a schimbat, și aici îți dau dreptate...

Totuși, să nu fim atît de pătimași și să recunoaștem că s-au făcut mereu economii la curent și la încălzire: avem, în mediul rural, acolo unde s-a născut veșnicia mamei ei de viață, 3000 de clădiri cu destinație școlară în paragină, distruse, în ruine, unde nici cîinii nu se adăpostesc.

Satul nu mai are copii, au dispărut marile familii de rădăcină, cu 8-10 copii. În schimb, avem sate cu acces la internet, dar fără lumină electrică!

Și cercul se închide: poporul de azi se hrănește tot cu patriotismul oral. Acolo unde se închide cartea școlară se deschide poarta sărăciei de minte. De aceea, ca izbăvire Roexit, să mîncăm și să gîndim românește!

PS pentru incurabili: 4 decembrie 1957. Revolta țăranilor din Vadu Roșca (azi jud. Vrancea) a fost înăbușită de trupe de Securitate, conduse de gen. (cu 2 stele) Nicolae Ceaușescu, șeful Direcției Superioare Politice a Armatei. Bilanț: 9 morți, 48 de răniți. Cel mai tînăr mort, un copil de 14 ani.

(J: Preluare de pe Facebook)

(Atribuirea titlului ne aparține – A.G.)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu