marți, 25 ianuarie 2022

 



* DESPRE PATRIOTISM DE LA O USERISTĂ DIN DIASPORA *

VREI SĂ FII PUBLICAT(Ă) IMEDIAT?

Scrie liber(ă) despre orice doreşti, dacă eşti ferm convins(ă) că subiectul tratat îi va interesa şi pe alţii! Trimite repede textul tău, sub forma unui articol editat corect ortografic, ataşat unui email (jurnalism.independent@gmail.com) şi, dacă este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste în întregime şi absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com  

Dedică-te cu incredere jurnalismului total independent!


DESPRE PATRIOTISM DE LA O USERISTĂ DIN DIASPORA


Dana Hering

Nu vorbim prea des despre patriotism, noi, astia de la USR.

I-am vazut de atatea ori pe "patriotii" de carton de la celelalte partide agitand steaguri sau lozinci si am vazut atatia Catavenci plangand in hohote de dragul tarisoarei pe la diferite tribune, incat il vedem pe Caragiale scriindu-si piesele in continuare in zilele noastre, ca si cand in politica nu ar fi trecut o suta de ani peste Romania.

Nu fluturam steaguri prea des, noi, astia de la USR.

Am prefera, de exemplu, sa sprijinim sportul si sa vedem steagul Romaniei ridicat in cinstea sportivilor nostri, castigatori de competitii.

Apoi, unii dintre noi am vazut steagul gaurit de la Revolutie, steagurile din Piata Universitatii, steagurile lovite de tunurile de apa de la 10 August. Il cinstim prea mult ca sa il confiscam si sa-l mazgalim cu insemne si simboluri si sa il folosim drept dovada despre cat de patrioti suntem noi.

Nu le vorbim romanilor, noi, useristii.

Le vorbim tuturor cetatenilor, indiferent de nationalitatea lor, pentru ca statul roman a fost creat si exista prin puterea fiecarui cetatean al sau. Si nu-i injuram pe "straini", nici nu ne temem ca ne fura tara pentru ca stim ca cei care au furat, au mintit si au vandut tara la comision sunt, de fapt, romani de-ai nostri.

Nu prea mergem cu chermeze, mici si bere la romanii din diaspora.

Incercam, prin europarlamentarii nostri sa lucram la legi europene pentru dreptul lor la munca, pentru pensii, pentru a opri abuzurile pe piata muncii si pentru a face ca fiecare cetatean roman care pleaca la munca sau la studii sa aiba aceleasi drepturi garantate ca orice cetatean european.

Nu ne facem cruce la fiecare colt de strada si nici nu ne atarnam talismane prin masina.

Suntem multi de toate credintele in partid si respectul nostru merge spre orice om, liber sa creada in orice ii aduce liniste in suflet si in minte. Nu credem ca trebuie declamata credinta in gura mare si nici de ochii lumii iar unii credem ca mainile care ajuta sunt mai importante decat gurile care se roaga.

Si am vrea autostrazi largi si sosele sigure, semnalizate, fara gropi, sa reducem numarul de accidente si tragedii petrecute pe drumurile romanesti, ca sa nu fie nevoie sa iti faci cruce cand pleci cu masina de acasa.

Nu ne fotografiem cu copiii ca sa induiosam electoratul si nici nu-i folosim ca sa ne facem audienta.

Luptam, in schimb, sa aiba o masa calda la scoala si sa reducem absenteismul fiindca unul din cinci copii nu mai termina opt clase. Primarii nostri repara tevile scolilor ca sa aiba apa calda la tara, le instaleaza toalete si doteaza clasele cu internet si calculatoare ca sa le aduca in secolul XXI. Vrem pentru ei educatie pentru sanatate, vrem educatie financiara, educatie civica si vrem sa fie cat mai pregatiti pentru toate pericolele care ii asteapta in lumea aspra a adultilor.

Nu declamam versuri de Eminescu in piata publica, noi, useristii.

Dar stim cine a scris Hora Unirii, cine a compus imnul si probabil oricare dintre noi ar putea sa iti vorbeasca despre scriitorii si poetii romani pe care ii doresc tradusi si integrati in cultura universala.

Nu ne imbracam in ii chinezesti ca sa dovedim ca suntem romani.

Ne e drag portul popular si vrem sa sprijinim mesterii populari aducandu-le fonduri europene pentru micile lor afaceri.

Nu spunem ca rosia romaneasca e cea mai cea ci ne asiguram ca producatorii vor putea sa o produca fara chimicale si sa primeasca un pret bun pe ea.

Nu plangem de dorul codrilor taiati ci mergem in paduri cu politia si gasim solutii sa oprim furtul si taierile. Plantam copaci si ne straduim sa readucem aerul curat luptand cu gropile de gunoi si cu mafiile care transforma pamantul tarii in depozite de deseuri.

Nu jucam Hora Unirii in piete, ca sa ne vada lumea ca stim pasii.

Ne sunt dragi horele dar si formatiile rock romanesti, ascultam doine si Pink Floyd, valsuri si simfonii si ne plac la fel de mult.

Sau nu ne plac, dar nu hotaram niciodata ce ar trebui sa placa altuia.

Nu prea vorbim de patriotism, noi, astia de la USR.

Credem ca patriotism inseamna sa nu furi, sa iti faci treaba acolo unde esti, in tara sau in diaspora, credem ca exemplul personal reflectat in societate si respectul sau contributia fiecaruia in comunitatile in care traiesc sunt caile sanatoase de a schimba societatea.

De aceea n-o sa ne vedeti la TV, cu cocarde atarnate, festivisme pe bani publici si discursuri inaltatoare despre iubirea de tara.

Suntem mandri ca suntem oameni si pentru fiecare dintre noi, in tara sau diaspora, romanismul ramane integrat in suflet si e motorul care ne face sa mergem inainte.

Pentru noi si pentru copii nostri.

(J: Preluare de pe Facebook)

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu