marți, 18 ianuarie 2022

 



* NAȚIONALISMUL ORTODOX ESTE ANTI-DUMNEZEU *

VREI SĂ FII PUBLICAT(Ă) IMEDIAT?

Scrie liber(ă) despre orice doreşti, dacă eşti ferm convins(ă) că subiectul tratat îi va interesa şi pe alţii! Trimite repede textul tău, sub forma unui articol editat corect ortografic, ataşat unui email (jurnalism.independent@gmail.com) şi, dacă este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste în întregime şi absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com  

Dedică-te cu incredere jurnalismului total independent!


NAȚIONALISMUL ORTODOX ESTE ANTI-DUMNEZEU


Paul Palencsar

Naționalismul este expresia imaturității, iar naționalismul ortodox este anti-Dumnezeu. Biserica Ortodoxă l-a numit filetism și l-a condamnat ca erezie la Sinodul din 1872, la Constantinopol. Rațiunea e că Dumnezeu a venit pe pământ pentru salvarea tuturor:

„Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca ORICINE crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.” (Ioan 3:16)

A pune specificul național, națiunea, poporul, individul, deasupra celui universal e negarea dragostei lui Dumnezeu, răstignit pentru mântuirea tuturor oamenilor, nu doar pentru cei cu ie și tricolor. Naționalismul religios inhibă iubirea și cultivă egoismul. Iisus a venit tocmai să ne scape de gândirea tribală, eu și ai mei. Dacă sunt creștin, iubirea mea nu are granițe geografice, vestimentare, religioase.

Apostolul Pavel spunea naționaliștilor vremii sale: „Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască, pentru că voi toţi una sunteţi în Hristos Iisus.” (Gal. 3:28) A rămâne naționalist, misogin, tribal după citirea acestui verset e dovada că Dumnezeu nu obligă omul, care, dacă vrea, poate stărui în egoism garnisit cu prostie.

În România interbelică, naționalismul religios a născut mișcarea legionară. Cu icoane în mâini, am ajuns la pogroame și crime de tot felul. Asta ne-a aliat Germaniei naziste, iar, mai apoi, a adus tăvălugul comunismului bolșevic, ce ne urmărește și azi. Nu știu cât mai trebuie să suferim ca să înțelegem că naționalismul religios este otrava ce ucide iubirea de oameni, singura cale spre o lume în care există loc sub soare pentru toți.

(J: Preluare de pe Facebook)

(Atribuirea titlului ne aparține - A.G.)

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu