vineri, 31 iulie 2020


* DACĂ AM RATA O ASEMENEA ȘANSĂ, SUNTEM...*


VREI SĂ FII PUBLICAT(Ă) IMEDIAT?

Scrie liber(ă) despre orice doreşti, dacă eşti ferm convins(ă) că subiectul tratat îi va interesa şi pe alţii! Trimite repede textul tău, sub forma unui articol editat corect ortografic, ataşat unui email (jurnalism.independent@gmail.com) şi, dacă este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste îîntregime şi absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com

Dedică-te cu incredere jurnalismului total independent!


DACĂ AM RATA O ASEMENEA ȘANSĂ, SUNTEM...

Aly Elsiddig

Am lucrat aproape doi ani într-o bază militară americană în Germania. O bază militară care se întindea pe zeci de km pătrați și care cuprindea un cartier cu case pentru familiști, clădiri pentru nefamiliști, restaurante americane, sală de bowling, școală, grădiniță, cinematograf, terenuri de sport, baseball, zone de armament, terenuri de pregătire, păduri și lacuri. O arie vastă în care datorită faptului că era interzisă vânătoarea am avut ocazia să văd splendoarea vieții sălbatice. Era plin de căprioare, bursuci, vulpi, castori, iepuri, mistreți și culmea, nu era nevoie să fie împușcate ca să fie refăcut "echilibrul" ecosistemului, se descurcau foarte bine și singure.

La noi vânătorii ar fi spus că le fac un bine, dar nici germanii nu sunt mai breji din păcate, trag în tot ce mișcă. Revenind, i-am întrebat pe nemți ce părere au despre existența bazei militare americane. Părerile erau împărțite, unii spuneau că este bine economic, alții o considerau o formă de ocupație. Acum ziarele germane regretă decizia SUA de a reloca soldații americani în estul Europei, și sunt ipocrite pentru că nu aspectul siguranței îl plâng ci avantajele economice. Dincolo de aspectul militar, existența bazelor militare a însemnat locuri de muncă pentru zeci de mii de germani, direct sau indirect, a însemnat chiria pe care o plătea SUA pe teren. Multe firme germane erau contractoare direct și făceau diverse servicii pentru bazele militare. Indirect, baruri și cluburi, firme de traducere, ateliere de reparații auto, catering, etc. Clienți siguri care aveau bani când ieșeau din baza militară, soldații au susținut zeci de ani diverse afaceri locale.

Din acest punct de vedere, Romania ar trebui să facă tot posibilul să atragă un număr cât mai mare de soldați americani. Teren avem destul, nu este o problemă, iar economic reprezintă un mare avantaj local. Cât despre enervarea rușilor, nu ne-au dat niciodată nimic gratis, iar după WWII ne-au exploatat resursele în anii 50-60 ca pe vremea fanarioților. Iar de atacat oricum suntem aproape de ei, cu sau fără aceste baze militare, tot pe aici ar trece în caz de război cu vestul. Video cu vulpea care trece pe lângă un soldat american în comentarii.

 

(J: Preluare de pe Facebook)

(J: Atribuirea titlului ne aparține) 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu