duminică, 27 ianuarie 2019


* ROMÂNII AU FALIMENTAT  PROPRIILE BĂNCI, DAR AU MEMORIE PREA SCURTĂ

VREI SA FII PUBLICAT(A) IMEDIAT? Scrie liber(a) despre orice te preocupa, daca esti ferm convins(a) ca subiectul tratat ii va interesa si pe altii! Trimite repede textul tau, sub forma unui articol editat corect ortografic, atasat unui email si, daca este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste in intregime si absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com (cu eventuale scurte date biografice, daca le furnizezi). Dedica-te cu incredere jurnalismului cu adevarat independent!

E-mail la: jurnalism.independent@gmail.com



ROMÂNII AU FALIMENTAT  PROPRIILE BĂNCI, DAR AU MEMORIE PREA SCURTĂ


Marcel Ivănuș

Nu m-aș arunca să afirm că românul e în genere cam prost, dar susțin cu tărie că are o memorie groaznic de scurtă. Bunăoară, aud mai des decât se cuvine tot felul de lume cum se plânge că n-avem bănci, că străinii ne-au distrus sistemul bancar ca să ne facă dependenți de capitalul lor și-apoi să ia zece piei de pe noi.

Adevărat, românești mai sunt CEC-ul și Banca Transilvania (pe care a nenorocit-o Vâlcov pe bursă înainte de Crăciun, nici acum nu și-a revenit bine). Dar unde ne sunt băncile pe care ni le-au ucis străinii din gelozie pe capitalul românesc strămoșesc? Eu am ceva ținere de minte și fac un inventar:

- Credit Bank, falimentată de Marcel Ivan și Steriu Popescu + politicienii vremii
- Bankcoop – falimentată de Alexandru Dinulescu + politicienii epocii. Dinulescu s-a ascuns prin America, a fost prins, scăpat, prins, cred că a scăpat până la urmă, fiindcă a crăpat. 600.000 de păgubiți, stimați telespectatori!
- Bancorex – banca securității, stoarsă de securiștii înșiși în frunte cu Temeșan și de atârnătorii lor politici. La acea vreme, pe acolo trecea 90% din valuta țării. S-au furat cam 1,8 miliarde de dolari. De Bancorex țin alte falimente răsunătoare și hoții - îmi amintesc afacerea SANCA, a lui Botezatu-Răducanu, ultimul în pușcărie pe viață pentru că nu s-a mulțumit să jefuiască oamenii, s-a apucat să-i și omoare, cred că vreo 5 crime au reușit să-i probeze.
- Dacia Felix – fericirea a fost scurtă, tristețea depunătorilor lungă căci a fost falimentată de Sever Mureșan și camarila lui.
- Banca Internațională a Religiilor, care s-a înființat ca să spele ochiul dracului. După ce l-a spălat bine, a crăpat și ea. Plină și ea de securiști reșapați.
- Banca Agricolă. Falimentară ca agricultura vremii însăși, la finele anilor 90. 800 milioane de dolari pagubă.
- Banca Albina – devalizată de trântori.
- Banca Columna – plină de securiști, a spălat bani și a luat-o naiba. A transferat milioane de dolari in străinătate, dar a reușit BNR să-i blocheze activitatea și să limiteze pagubele.
- Mai adăugăm afacerile bancare și parabancare notorii, BID, Banca Română de Scont, FNI, patronate de Sorin Ovidiu Vântu, Caritas a lui Stoica sau Gerald de la Focșani.

Până la începutul anilor 2000 se goliseră toate băncile, iar banii luaseră drumurile către conturile beneficiarilor, dând naștere astfel capitalistului autohton. Primii milionari români s-au îmbogățit din furtișag.

Niciun străin nu a jefuit aceste bănci. Unele au fost salvate de bănci străine, și astfel s-au născut BCR și BRD. Celelalte bănci străine au venit pe un teren virgin. Românașii – bancheri, politicieni, securiști, nepoții și mătușile lor au făcut curat în așteptarea lor. Istoria sistemului bancar seamănă cu cea a Țărilor Române în vremea ciumei lui Caragea. Dar, cum ziceam la început, românul are o ținere de minte foarte proastă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu