luni, 7 octombrie 2019


* Dragostea pierde mintile cateodata *


VREI SA FII PUBLICAT(A) IMEDIAT? Scrie liber(a) despre orice te preocupa, daca esti ferm convins(a) ca subiectul tratat ii va interesa si pe altii! Trimite repede textul tau, sub forma unui articol editat corect ortografic, atasat unui email si, daca este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste in intregime si absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com (cu eventuale scurte date biografice, daca le furnizezi). Dedica-te cu incredere jurnalismului cu adevarat independent!

E-mail la: jurnalism.independent@gmail.com



Dragostea pierde mintile cateodata


Ciprian Apetrei

Am citit astazi o minciuna colosala spusa de fiul d-lui Sora, Tom, in apararea tatalui sau: "comuniştii din Rezistenţa Francezä – sau în orice caz un număr mare dintre ei – nu pot fi comparaţi cu teroriştii dogmatici educaţi la Moscova şi trimişi după război ca agenţi stalinişti în ţările Europei de Est, pentru a instaura acolo dictatura comunistä. Foarte mulţi comunişti din Rezistenţa Franceză erau deci pur şi simplu mânaţi de idealul libertăţii."
Partidul comunist francez a fost cel mai stalinist din lumea libera. Si au sprijinit agentii Moscovei si inainte de razboi. Comunismul, sa nu uitam, a aparut binisor inaintea national-socialismului.
In aceeasta calitate de "luptatori pentru libertate", liderii comunisti francezi au sprijint, de exemplu, din toate puterile incercarea URSS de a desprinde Basarabia de Romania. Se intampla asta in 1924. Cu mult inainte de Hitler. Detalii in comentarii.
Prezentarea comunistilor francezi ca niste fete mari, care doar se luptau cu nemtii este o magarie istorica. In plus, dl Sora a ramas in acest infam partid trei ani dupa terminarea razboiului, cand nu mai era cazul de lupta antifascista.
Ceea ce face dl Sora de cativa ani este admirabil. Dar sa ii rescrii biografia nu este in regula. Actuala sotie a scris in aceste zile ca el "nu a fost niciodata marxist", de exemplu. Nu este in regula nici sa fie comparat cu Brucan, pentru ca nu a fost tortionar, nici lider al PCR. Nici nu poate fi comparat cu Doina Cornea sau Paul Goma. Pana la acest clip publicitar nu l-am auzit pretinzand ca ar fi fost dizident, de altfel.
Unii admiratori l-au comparat cu Panait istrati sau cu Sfantul Pavel. Dragostea pierde mintile, cateodata.
Nu mai bine il lasati in pace si nu il vindeti ca mascota publicitara? Nici nu il folositi ca imagine neoficiala al unui partid din care nu face parte? Apropos, ati observat ca din toate dezbaterile lipseste chiar dl Sora?
Mai este aici, in activitatea franceza, un semn mare de intrebare. Lupta domniei sale în Rezistenta nu este nicăieri documentata. Ar trebuie sa fie un erou în Franța, aproape ca nu mai sunt foști luptători. Ar avea Legiunea de onoare și ar fi invitat de onoare la Ziua națională. Ar fi apărut în ziare. Ar fi scris despre el în memorialistica vremii. Ar fi făcut parte din asociațiile de veterani ai rezistentei. Pana acum, nimeni nu a reusit sa spună în ce a constat "lupta": a tras cu pușca în nemți, a făcut sabotaje, a trecut persoane ilegal peste granita etc Unde și când. Am întrebat-o despre asta pe actuala soție, m-a făcut albie de porci dar nu a putut răspunde.

[Preluare de pe Facebook]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu