vineri, 4 octombrie 2019


* Romanticul Lucian Boia le mai nimerește
din când in când *

VREI SA FII PUBLICAT(A) IMEDIAT? Scrie liber(a) despre orice te preocupa, daca esti ferm convins(a) ca subiectul tratat ii va interesa si pe altii! Trimite repede textul tau, sub forma unui articol editat corect ortografic, atasat unui email si, daca este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste in intregime si absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com (cu eventuale scurte date biografice, daca le furnizezi). Dedica-te cu incredere jurnalismului cu adevarat independent!

E-mail la: jurnalism.independent@gmail.com



Romanticul Lucian Boia le mai nimerește
din când in când


Gabriel Finias Bonta


E o carte scrisă de Lucian Boia, nu e istoricul meu favorit, dar romanticul Boia le mai nimerește din când în când: de data asta, în cartea "De ce este România altfel", descrie puțin premisele care îl vor duce pe Theodor Paleologu la Cotroceni.
Românul, în general, nu e prost. E abil. Curvă adesea. Una te înțelegi cu el, cu totul alta face. Azi în față îți spune una, mâine îți spune alta.
Poate chiar aici stă cheia supraviețuirii acestui neam, cum bine punctează Boia în cartea pe care v-o recomand s-o citiți.
Cine a citit-o intră din prima pe aceeași frecvență cu mine.
Românul e altfel decât majoritatea vecinilor săi, e balcanic, dar totodată latin, deci îi fierbe repede sângele în vene. E înțelept românul?
Eu zic că da!
E cerebral românul?
Eu zic că da!
E fudul românul?
Eu zic că da!
E prost (în slavă) românul?
Eu zic că nu!
Românului nu-i place să fie dus cu zăhărelul, se prinde repede când i se vând gogoși, chiar dacă românului îi plac gogoșile, cel puțin ălea umplute cu varză sau cu brânză, dar cele cu rahat nu-i plac.
Ei bine, oameni buni, oamenii de omenie din PNL, din USR și din alte partide s-au prins că Iohannis și Barna le-au vândut gogoși, primul goale pe dinăuntru, al doilea le vinde azi pe tarabă gogoși pline de rahat.
Primii, cei din PNL, sau mă rog, cei plini de cicatrici din defunctul PDL, nu pot uita că Iohannis a fost propunerea lui Dragnea, Ponta și Voiculescu van Dan la Palatul Victoria. Nici nu pot uita că ei au dus lupte grele împotriva ticăloșilor din USL, majoritatea celor din liberalii de atunci le bagă bețe-n roate și pedeliștilor de acum obligați la conviețuire cu niște oameni cu care s-au bătut până la sânge în 2012, vezi Cluj, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Arad, Timișoara, București, Vrancea etc.
Cei din PDL știu calitatea umană și politică a lui Theodor, nu pot fi duși cu zăhărelul de omul lui Voiculescu, adică de Iohannis, nici nu le plac gogoșile lipsite de conținut. Ei sunt antreprenori, nu sforari și lingători de cururi, cum se obișnuia la liberali înainte de a fuziona în 2014.
Deci bag mana în foc că 60% din democrații din vechiul PDL vor vota, cel puțin în primul tur cu Paleologu. Dar cu Theodor vor vota și monarhiștii, creștinii practicanți, familiștii, oamenii cu principii solide și care nu fac compromis. Cu Theodor vor vota, evident, băsiștii, dar și intelectualii, oamenii de litere, profesorii, medicii, cei cu o carieră profesională și academică solide. Vor vota și oamenii de bună credință din PSD, doar nu poți pune egal între Dăncilă a PSD-ului și diplomatul, elegantul și deșteptul Paleologu.
Și să mai știți o treabă, vor vota și ungurii, da, da, pentru că spre deosebire de sasul Iohannis, ungurii se simt ofensați de aroganța și infatuarea lui, Paleologu tratează cu tandrețe sensibilitățile etnice, lingvistice și culturale la care atât de mult țin dragii noștri unguri. Paleologu cunoaște îndeaproape ce înseamnă să fii un om cult în adevăratul sens al cuvântului și să iubești oamenii, să fii un umanist. Doar nu degeaba ne-a reprezentat cu cinste ca ambasador al României (atât el, cât și tatăl său) și ca Ministru al Culturii.
Despre efervescenții din USR voi scrie în episodul următor. Dacă admir ceva la USR și PLUS e calitatea umană a oamenilor care și-au dat întâlnire acolo. Sunt cei mai pregătiți și mai desăvârșiți profesioniști, doar că impostorii și parveniții (#oameniinoi) au ajuns să fie mai zgomotoși și mai guralivi decât cei deștepți care preferă, unul câte unul să se retragă și să-și vadă de propria lor liniște.
Iată de ce, așa pe scurt, vă rog să țineți minte 3 cuvinte, ca epilog:



[Preluare de pe Facebook]
[n.n. titlul adaugat de noi]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu