luni, 14 octombrie 2019


* Manipularea ignoranței *


VREI SA FII PUBLICAT(A) IMEDIAT? Scrie liber(a) despre orice te preocupa, daca esti ferm convins(a) ca subiectul tratat ii va interesa si pe altii! Trimite repede textul tau, sub forma unui articol editat corect ortografic, atasat unui email si, daca este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste in intregime si absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com (cu eventuale scurte date biografice, daca le furnizezi). Dedica-te cu incredere jurnalismului cu adevarat independent!

E-mail la: jurnalism.independent@gmail.com



Manipularea ignoranței

Ciprian Mihali

Am un gând anume în legătură cu farsa grotescă a diplomei ucrainene a lui Cumpănașu. Omul a simțit că este vulnerabil pe partea de educație și și-a dat seama că până și publicul lui needucat l-ar vrea educat. Iar la acest nivel de înțelegere și manipulare, educația funcționează pe bază de patalama. Fenomenul titlurilor pompoase nu e deloc specific românesc, dar într-o țară în care totul se fură și se falsifică, titlurile academice nu aveau cum să scape impostorilor.
Ceea ce vreau să accentuez însă este altceva: noi între noi, în cercurile noastre, știm foarte bine cum stau lucrurile cu o asemenea diplomă. Dar nu bula noastră îl votează pe Cumpănașu, ci acei oameni pentru care valoarea de adevăr sau de falsitate a diplomei nu contează. Au fost zeci sau sute cei care au comentat pe pagina lui atragând atenția asupra falsului, dar, evident, adevărul nu poate îndupleca niște certitudini aflate dincolo de realitate, dincolo de bine și de rău, dincolo de autentic și plastografiat.
Prin urmare, în timp ce noi râdem, pe bună dreptate, de această gogomănie, el marchează un punct pe lista succesului obținut prin victimizare, pentru că unui asemenea public naiv, captiv și definitiv etanș față de orice verificare a veridicității, îi poți servi, chiar trebuie să-i servești farse, scenarii, comploturi.
Problema cea gravă pe care, prin ricoșeu, o aduce Cumpănașu (nu e nici primul și nici ultimul care o face, dar acum e rolul lui) este cea legată de felul în care vom putea vreodată, sau nu, să extragem oamenii din subjugarea și dependența față de irealitatea paralelă cu realitatea. Cum să lucrezi cu oameni, altfel decât manipulându-i, cărora le lipsește orice îndoială, orice capacitate de interogație și de critică? Oamenii pur și simplu nici NU POT și nici NU VOR să știe nimic. Iar ceea ce știu, adică nimic, le este suficient. De la acest nimic în sus e totul de reconstruit.

[Preluare de pe Facebook]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu