joi, 24 octombrie 2019


* Jaf sub ochii autorităţilor statului *

Eşti atras(ă) de jurnalism şi încerci să scrii, dar încă n-ai unde să publici? 
VREI SĂ FII PUBLICAT(Ă) IMEDIAT?
Scrie liber(ă) despre orice doreşti, dacă eşti ferm convins(ă) că subiectul tratat îi va interesa şi pe alţii! Trimite repede textul tău, sub forma unui articol editat corect ortografic, ataşat unui email (jurnalism.independent@gmail.com) şi, dacă este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste în întregime şi absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com
Dedică-te cu incredere jurnalismului total independent



Jaf sub ochii autorităţilor statului


Ciprian Mihali

Un reportaj cutremurător al Recorder ne informează că anual se defrișează și se fură din pădurile României 20 de milioane de metri cubi de lemn, echivalentul a 1 miliard de euro.
Ce înseamnă asta?
1) Că furtul este generalizat. Chiar dacă este coordonat și supravegheat atent din birourile șefilor de la București ori din cele ale președinților de consilii județene, la nivel local organizarea jafului depinde de rețele ad-hoc, formate din sute sau mii de oameni, de la pădurari și silvicultori, până la șoferi, șefi de firmă, polițiști, procurori, magistrați, primari etc.
2) Că furtul este permanent. Nu este deci vorba despre un „tun” dat punctual, despre o „ocazie” care nu trebuie ratată, ci este vorba despre o acțiune sistematică, pregătită atent, urmărită de la an la an, în deplină conștiință a jafului și a ilegalității.
3) Că oameni de rând, mii, zeci de mii, cel puțin în acest domeniu, trăiesc și se îmbogățesc din distrugerea viitorului acestei țări, fără niciun fel de remușcare, fără nicio ezitare și fără nicio frică de consecințele legale ale actelor lor.
4) Că faptul de a fura din bunul public și de a diminua șansele copiilor la un viitor mai bun au devenit noul „simț comun”, un element al culturii dominante. Ar fi fost o chestiune de supraviețuire a legalității în România ca toate aceste rețele infracționale să fie denunțate și supuse rigorilor unei legi drepte. Dar, desigur, ne putem imagina cu greu scenariul pedepsirii acestor mii sau zeci de mii de oameni vinovați pentru distrugerea pădurilor românești. A fura de la ceilalți și de la cei ce vin după noi este un aspect obișnuit al vieții de zi cu zi a numeroși dintre concetățenii noștri.
5) Că, în sfârșit, nu doar miniștrii incompetenți și directorii corupți atentează la securitatea națională, ci și oamenii de rând, participând generalizat și permanent, prin activitatea lor infracțională, la sporirea riscurilor și pericolelor care ne amenință tot mai mult, pe zi ce trece.

[Preluare de pe Facebook]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu