miercuri, 25 decembrie 2019


* ABUZUL DE MESAJE DĂUNEAZĂ SĂRBĂTORII *


VREI SĂ FII PUBLICAT(Ă) IMEDIAT?
Scrie liber(ă) despre orice doreşti, dacă eşti ferm convins(ă) că subiectul tratat îi va interesa şi pe alţii! Trimite repede textul tău, sub forma unui articol editat corect ortografic, ataşat unui email (jurnalism.independent@gmail.com) şi, dacă este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste îîntregime şi absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com

Dedică-te cu incredere jurnalismului total independent!


ABUZUL DE MESAJE DĂUNEAZĂ SĂRBĂTORII

Ciprian Mihali

A transmite urări și gânduri bune de sărbători este, în sine, o intenție cât se poate de nobilă. Dar mijloacele de comunicare în masă și rețelele sociale au transformat o asemenea intenție într-un bombardament agasant.
Orice mutație tehnologică se însoțește în timp de deprinderea modurilor de a o folosi. Așa cum nici o invenție sau inovație tehnică nu este bună sau rea în sine, ci doar felul în care este utilizată o face bună sau rea, la fel este și internetul (cu rețelele lui sociale, cu comunicarea lui instantanee, cu toate facilitățile neașteptate).
Noi suntem azi încă în faza consumului excesiv, needucat, al comunicării. Cu o estetică al cărei gust nici nu merită comentat, dar care își are locului ei în privința stârnirii impulsurilor oamenilor de a comunica, noile tehnologii au transformat populații neînvățate să acordeze dorința de a spune ceva cu posibilitatea de a o face nestingherit pentru a afla ce este politețea și respectul față de intimitatea celuilalt.
Haideți să o spunem mai simplu: atunci când ai în lista de „prieteni” sute sau mii de persoane și decizi să le transmiți tuturor o imagine găsită sau primită de pe internet, nu se cheamă că transmiți urări prietenilor, că te gândești cu o putere de gândire demnă de un computer la sutele și miile de prieteni deopotrivă. Înseamnă doar că maschezi sub un gest mecanic lenea de a spune câteva cuvinte simple celor câțiva la care te gândești cu adevărat. Acest gest mi se pare nereflectat și egoist, întrucât cel care se hotărăște să-i asalteze pe ceilalți cu un desen sau un filmuleț nu se gândește că s-ar putea ca destinatarul să fie dezamăgit, agasat, ignorat chiar în lipsa unui mesaj simplu și personal.
Știu, mi se va răspunde că gestul a fost făcut cu sinceritate și cu bunătate. Probabil, dar acest gest rămâne, încă o dată, unul egoist. Iar atunci când, de Crăciun, de Anul Nou, de Paște sau cu altă ocazie aceste gesturi se înmulțesc inflaționist, valoarea lor scade sub zero, sporind la cei singuri sentimentul de singurătate, la cei care vor să se rupă de lume sentimentul imposibilității de o face, iar la cei ocupați sentimentul de agasare.
De sărbători, vă urez tuturor să fiți mai puțin egoiști și să nu vă gândiți la toată lumea grămadă. Alegeți din listele facile de facebook sau whatsapp cei câțiva oameni care contează în viața dumneavoastră și spuneți-le un gând din suflet, în loc să-i scufundați într-o magmă indistinctă alături de oameni pe care nu-i cunoașteți și de care, de fapt, nu vă pasă nici în timpul anului, dar nici acum. Învățați să folosiți cu moderație telefonul, așa cum tot cu moderație trebuie să vă raportați și la bucate și la băuturi. Căci excesul de mesaje dăunează înțelegerii și păcii dintre oameni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu