marți, 3 decembrie 2019


* ULTIMA DILEMĂ *


VREI SĂ FII PUBLICAT(Ă) IMEDIAT?
Scrie liber(ă) despre orice doreşti, dacă eşti ferm convins(ă) că subiectul tratat îi va interesa şi pe alţii! Trimite repede textul tău, sub forma unui articol editat corect ortografic, ataşat unui email (jurnalism.independent@gmail.com) şi, dacă este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste îîntregime şi absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com

Dedică-te cu incredere jurnalismului total independent!


ULTIMA DILEMĂ

Angela Tocilă

Nu înțeleg surpriza după ce s-a publicat statistica analfabetismului funcțional, aflat în creștere grațioasă, la 44% din totalul efectivului de tineret bovin rumegător prin școlile de calitate ale patriei. Nu știu ce așteptări aveați, în condițiile în care se poate constata aici, pe Facebook, că multe cadre didactice au probleme cel puțin de punctuație și e de la sine de înțeles că așa îi învață și pe cei care au avut ghinionul să nimerească să fie educați de un analfabet funcțional care a vrut neapărat în învățământ, să strice și el ceva fundamental pe timpul vieții sale în țara asta. Asta e ceea ce se numește ”aport decisiv”.
Am constatat că studenții de azi nu știu să citească. Nu au intonație, ceea ce înseamnă că nu cunosc rolul semnelor de punctuație iar cuvintele mai complicate sau al căror înțeles nu-l cunosc, le silabisesc. Au idei, dar nu le pot exprima pentru că nu au vocabular. Nu au vocabular pentru că nu citesc, iar dacă o fac, citesc exclusiv pe net, unde tendința de a citi pe diagonală și fără a căuta înțelesul cuvintelor în dicționar e ceva uzual și aplicat, atâta vreme când la un click distanță e un chat în care poți să mugești laolaltă cu restul cirezii, cu semenii tăi cu diplome universitare.
Învățământul românesc e răspunsul la cererea clientului care vrea cantitate și nu calitate, de dragul unei diplome universitare, cu care constată că se poate șterge la fund în wc-ul magazinului de haine în care clientul devine vânzătoare sau al shaormeriei unde taie ceapa. E un concurs de diplome între părinții cu grup de watssap, grup în care și ei se străduiesc să pară cei mai deștepți. O mascaradă care durează de zeci de ani, în care se învârt banii ce curg dintr-un robinet nesecat. Statul se preface că-ți educă copilul, tu te prefaci că totul e în regulă, și oricum ești prea ocupat și prea tâmpit uneori, ca să-l poți ajuta la teme, deja dintr-a patra. Plătești fakooltatea, că nu ești vreo sărăkie care nu-și permite să-și țină copilul în școli sau să-i plătească restanțele. Lasă, să aibă copilul diplomă, că-n ziua de azi nici femeie de serviciu nu mai poți fi fără una. Exact.
Și, în sfârșit, ultima dilemă: Cum au dat niște țărani analfabeți, încălțați cu opinci, atâtea generații de oameni străluciți acestei țări, țărani care poate că știau, cel mult, să-și iscălească numele, iar acum, când suntem kivilizați și avem tehnologia la buricele degetelor, scoatem din școală idioți pe bandă, care nu știu să citească? Cum?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu