miercuri, 13 martie 2019


* România se decuplează pe zi ce trece de la Europa

VREI SA FII PUBLICAT(A) IMEDIAT? Scrie liber(a) despre orice te preocupa, daca esti ferm convins(a) ca subiectul tratat ii va interesa si pe altii! Trimite repede textul tau, sub forma unui articol editat corect ortografic, atasat unui email si, daca este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste in intregime si absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com (cu eventuale scurte date biografice, daca le furnizezi). Dedica-te cu incredere jurnalismului cu adevarat independent!

E-mail la: jurnalism.independent@gmail.com



România se decuplează pe zi ce trece de la Europa

Ciprian Mihali

Decizia CCR de azi, de a considera drept constituțională crearea SS de investigare a magistraților, contravine tuturor recomandărilor și practicilor europene. Ea contravine și spiritului însuși al dreptului într-un stat de drept, din cel puțin două motive bine cunoscute deja: 1) ea permite funcționarea unui aparat de reprimare politică a magistraților chemați să facă dreptate; 2) acordă puteri discreționare acestei secții speciale, care nu are altă subordonare decât una politică.
Efectul catastrofal asupra statului de drept este că, pe de o parte, justiția cade sub cizma grea a unor politicieni veroși și infractori dovediți, iar pe de altă parte că încet dar sigur se face deosebirea între cei expuși în permanență rigorilor noilor legi și cei aflați deasupra legii. Cu alte cuvinte, dispare și legea egală pentru toți, dar și posibilitatea dreptății. Marii infractori, de la Dragnea și Vîlcov până la clanurile de interlopi, sunt deasupra legii, iar noi, toți ceilalți, suntem supuși represiunii în orice moment, în numele unor legi absurde.
Atunci când legea nu e egală pentru toți, oricare dintre noi, oricât de neînsemnat ar putea să se creadă, poate să devină victima neajutorată a unor decizii absurde, așa cum se întâmplă cu femeile amendate pentru că protestează împotriva complicității dintre putere și violatori. România împlinește simultan profețiile lui Kafka și Orwell.
România a fost singura țară din UE care a votat pentru protejarea paradisurilor fiscale. Nu e nimic inocent în atitudinea de mafiot a ministrului Finanțelor împotriva colegilor din Europa.
Președinția românească a Consiliului UE este un circ guvernamental de proastă calitate, la finalul căruia represiunea internă și resentimentul față de Europa vor fi și mai puternice.
Cultura parlamentară a încetat și ea să existe, devenind un simulacru în care domnește mitocănia. Dezbaterea parlamentară a fost desființată, pumnul puterii nemaiezitând să închidă gura oricui are ceva de spus împotriva ei.
Discursurile proeuropene prefăcute ale unor miniștri care nu au în comun cu Europa decât un bilet de avion dus-întors nu pot să modifice sentimentul general că în fiecare zi se mai desface câte un fir care ne leagă de Europa. Faptul că milioane de români se află la muncă în țările europene nu contează nici cât negru sub unghie pentru grupul infracțional organizat care pregătește jaful secolului.
Decuplarea de la Europa nu este niciun accident, nici o surpriză. Ea se întâmplă în timp ce și pentru că universitățile tac, în timp ce spitalele omoară oameni, în timp ne revoltă până la insuportabil o frază dintr-un comentariu aiurea, dar tăcem când zeci de mii de copii sunt batjocoriți în casele de copii; în timp ce persoanele handicapate își pierd și ultimele drepturi, dar noi suntem preocupați să identificăm stalinismul într-o conversație; în timp ce toți tinerii europeni se mobilizează pentru a atrage atenția oamenilor politici că planeta moare, dar noi nu avem nicio problemă să ne cumpărăm și a treia rablă, ca să dovedim că avem. Şi așa mai departe.
Decuplarea de Europa se produce prin fiecare defazaj cotidian al fiecăruia dintre noi, prin fiecare tăcere și prin fiecare compromis care încurajează manifestarea publică plenară a modelelor de tip Tudorel Toader, Darius Vîlcov sau Liviu Pop.

[Preluat din Facebook]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu