vineri, 1 martie 2019


* PSD încă îi mai poate pune piedici Codruței Kovesi

VREI SA FII PUBLICAT(A) IMEDIAT? Scrie liber(a) despre orice te preocupa, daca esti ferm convins(a) ca subiectul tratat ii va interesa si pe altii! Trimite repede textul tau, sub forma unui articol editat corect ortografic, atasat unui email si, daca este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste in intregime si absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com (cu eventuale scurte date biografice, daca le furnizezi). Dedica-te cu incredere jurnalismului cu adevarat independent!

E-mail la: jurnalism.independent@gmail.com



PSD încă îi mai poate pune piedici Codruței Kovesi

Sebastian Zachmann

PSD încă îi mai poate pune piedici Codruței Kovesi.

1. Kovesi a ieșit pe primul loc după trei runde de selecție: comisia independentă de experți europeni; Comisia CONT ( control bugetar) și Comisia LIBE (Justiție) din Parlamentul European. În Comisia LIBE, voturile europarlamentarilor PNL au contat decisiv, deci, de data asta, bravo, PNL!
 
2. Kovesi a pierdut doar în COREPER, reuniunea ambasadorilor statelor UE la Bruxelles. COREPER e parte a Consiliului UE. Deși România deține în acest moment președinția Consiliului UE, iar Kovesi e româncă, Guvernul Dăncilă nu doar că nu a făcut lobby pentru propriul cetățean, așa cum ar fi făcut orice stat civilizat, dar a mai pus și bețe-n roate. În COREPER, Luminița Odobescu, ambasadorul României, a primit mandat din partea Guvernului să-i acorde punctaj minim Laurei Codruța Kovesi – nu a fost un vot propriu-zis. Odobescu avea de ales între a executa ordinul de la MAE și a demisiona. Evident, a ales prima variantă.
 
3. Urmează o negociere între Parlamentul European și Consiliiul UE, prezidat de doamna Dăncilă. Numai că negocierile nu vor fi la ce mai înalt nivel. Vor participa, probabil, șefii comisiilor LIBE și CONT (unul e de la socialiști, altul e de la PPE), iar de partea cealaltă va fi, surpriză!, Luminița Odobescu. Iar dacă nu va fi Odobescu, va fi Tudorel Toader. Deci Kovesi ar ajunge din nou la mâna PSD.

4. Mai există o variantă: România să nu participe la negocieri, invocând faptul că deține președinția Consiliului, deci ar fi părtinitoare. E soluția pe care și-o dorește Dăncilă (mă rog, MAE, pentru că Dăncilă nu e în stare să-și dorească ceva). Guvernul României ar pasa astfel cartoful.
 
5. Kovesi are un avantaj după cele două voturi din Parlament, obținute în mod transparent, în urma unei audieri, dar PSD va încerca din răsputeri să schimbe decizia în Consiliu, la fel cum, în COREPER, Guvernul Dăncilă a convins Bulgaria, stat cu guvernare de dreapta, să voteze împotriva lui Kovesi.
 
6. Fără sprijin din partea României, șansele Codruței Kovesi cresc sau scad în funcție de interesul Franței. Dacă guvernul francez va face lobby intens pentru Bohnert, el va fi viitorul procuror european. Dacă Franța țintește o instituție mai înaltă în UE, atunci postul va fi câștigat de Kovesi. Sper ca liderii europeni să realizeze că marele pericol pentru fraudarea fondurilor europene vine din Estul UE, deci Kovesi ar fi nu doar o numire pragmatică, ci și simbolică.

[din Facebook]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu