vineri, 15 martie 2019


* O trecere mucalită în revistă a recomandărilor așa-zise medicale

VREI SA FII PUBLICAT(A) IMEDIAT? Scrie liber(a) despre orice te preocupa, daca esti ferm convins(a) ca subiectul tratat ii va interesa si pe altii! Trimite repede textul tau, sub forma unui articol editat corect ortografic, atasat unui email si, daca este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste in intregime si absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com (cu eventuale scurte date biografice, daca le furnizezi). Dedica-te cu incredere jurnalismului cu adevarat independent!

E-mail la: jurnalism.independent@gmail.com



O trecere mucalită în revistă a recomandărilor așa-zise medicale
 
Simona Tivadar
 
Ia să vedem ce alimentație ne recomandă iexperții pă caz de "răceală și gripă", deși sunt apropiate cam ca motociclismul de kick boxing, iar confuziile pot fi periculoase, după cum ne-a demonstrat viața.

Am făcut revista presei pe ambele subiecte și am râs cam la fel de mult, pardon, scuzaț, că nu-i frumos să râzi de necazul omului; da' nici să fii ipocrit și să te faci că nu vezi nu-i prea sănătos, moral vorbind.

Sfatul medicului, 2006: vremuri primitive, nene! Recomandarea era să mestecăm o juma" de cățel de usturoi dimineața, prânz și seara, înainte de masă, pentru a preveni gripa. Și pentru a stimula sociopatia, cred. Tratamentul propus, în schimb, în caz de boală declanșată, e muuult mai agresiv: 5 căței amestecați cu 10 lingurițe de miere, amestec din care să se ia o linguriță la juma de oră. Măi, asta îmi place mie la site-urile medicale: recomandările sunt swiss, dozele exacte, cooperativa precizia prostiei în acțiune! În plus, recomandau supa de pui fiindcă are efect antiinflamator, fără să analizeze cu seriozitate efectul shawarmei de pui sau a aripioarelor picante- cum ar fi stat bine unui site de ziariști competenți- lăsând publicul între metafizică și clitoris, ca în anii '90. Și mai recomandau coajă rasă de citrice (cică are "agenți antiinflamatori foarte puternici") amestecată cu suc și apă, că pe vremea aia nu eram in UE și nu leșinau babele când auzeau despre E 233 (Imizalil), un antifungic care va învăța oamenii să spele fructele hă, hă, abia prin 2017, că pe mâini n-o să-i învețe nimeni și nimic să se spele vreodată.

Deja în 2010 căpătaseră ștaif ioropean, adăugând în listă carnea de curcan (că abia prin 2018 se va afla cum că nu crește decât nivelul gazelor din sînge, cu comandă de la imunoglobine- care nu-s asemănătoare, totuși, imunoglobulinelor); și ghimbirul; și bananele, că sunt "ușoare pentru ficat". Cum în orice redacție se consumă destule banane, ne putem da seama că sunt ușoare pentru ficat dar grele pentru creier.

În 2013, lista de alimente pentru prevenție și tratament era impresionantă, neexistând mare lucru din bucătăria românească și internațională care să nu fie pomenit. Remarc în mod deosebit feniculul și anasonul, care calmează și colicile și spasmele intestinale, fiind destul de nerecomandabil să tusești în public fără pampers după ce ai mâncat iaurt, fructe de padure, suc de citrice și ardei iute, conform recomandărilor acestor excepționali specialiști. Care recomandau băi calde- cică reduc febra- și băi reci cu bicarbonat, neapărat, care cică reduc simptomele. Recomand și eu băi de șezut pentru limpezirea minții, ca să fiu în ton cu aceste uluitoare recomandări științifice.

Ajungem și în zilele noastre: pe site-ul antenelor apare indicația de a mânca năut, o "legumă care acționează ca antigripal natural", că așa cred ei, că năucitul- altfel specialitatea casei- e bun în orice boală. Indicația de a mânca kaki apare ca o "gura păcătosului adevăr grăiește" și orice comentariu e de prisos. În schimb, insist -de data asta extrem de serios- să nu cumva să folosiți miere cu alune pisate pentru a trata tusea cronică (așa cum recomandă același articol), fiindcă pericolul de aspirație e foarte mare și se soldează cel mai probabil cu moartea proaspăt vindecatului de tuse.

Alt site foarte popular ne avertizează că există "4 alimente care agravează gripa într-o oră": sucul de portocale, lactatele, orice dulciuri la care te gândești atunci când ești bolnav (ce noroc că alea la care mă gândesc atunci când sunt sănătoasă sunt inofensive! ) și alcoolul (cică 1-2 pahare deshidratează puternic organismul). Ei, pân-aici!! Pardon, domnule, nu-ți permit să te-ntinzi mai mult la așa un afront! Înțeleg să nu zică nimic despre efectul benefic al micilor, dar să se lege de vinul fiert cu scorțișoară, de țuica fiartă cu piper și de spirtul Mona, ăsta chiar mi se pare un sacrilegiu. Propun un consult urgent pentru redactorul articolului, dar nu la infecționist, ci la un psihiatru specializat în deliruri sistematizate pe teme medicale.

Aș putea scrie zeci de postări pe această temă, dar chiar și prostia fudulă e plictisitoare (cu excepția celei ministeriale, care e atât de inventivă și variată ca tematică, încât, dacă nu ne-ar fi fatală, ar merita conservată pentru totdeauna).

Imunitatea bună se construiește mâncând bine și făcând mișcare 5-7-10 ani înainte de o epidemie. Și chiar și atunci, tratamentul de specialitate este cel care poate face diferența între viață și moarte. Există și vaccinarea, sigur, dar nu mi-a plătit Big Pharma solda de prea mult timp și nici de antivaxxeri isterici n-am chef pe-aici, așa că o pomenesc în treacăt.

Mâncați, beți și vă veseliți, că a voastră va fi împărăția cerurilor! Și spălați-vă pe mâini, ca să nu o vizitați prematur.

[Preluare din Facebook]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu