* O trecere mucalită în revistă a recomandărilor așa-zise medicale
VREI SA FII PUBLICAT(A) IMEDIAT? Scrie liber(a) despre orice te preocupa, daca esti ferm convins(a) ca subiectul tratat ii va interesa si pe altii! Trimite repede textul tau, sub forma unui articol editat corect ortografic, atasat unui email si, daca este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste in intregime si absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com (cu eventuale scurte date biografice, daca le furnizezi). Dedica-te cu incredere jurnalismului cu adevarat independent!
E-mail la: jurnalism.independent@gmail.com
O trecere mucalită în revistă a recomandărilor
așa-zise medicale
Simona
Tivadar
Ia să vedem ce alimentație ne recomandă iexperții pă caz de "răceală
și gripă", deși sunt apropiate cam ca motociclismul de kick boxing, iar
confuziile pot fi periculoase, după cum ne-a demonstrat viața.
Am făcut revista presei pe ambele subiecte și am râs cam la fel de mult, pardon, scuzaț, că nu-i frumos să râzi de necazul omului; da' nici să fii ipocrit și să te faci că nu vezi nu-i prea sănătos, moral vorbind.
Sfatul medicului, 2006: vremuri primitive, nene! Recomandarea era să
mestecăm o juma" de cățel de usturoi dimineața, prânz și seara, înainte de
masă, pentru a preveni gripa. Și pentru a stimula sociopatia, cred. Tratamentul
propus, în schimb, în caz de boală declanșată, e muuult mai agresiv: 5 căței
amestecați cu 10 lingurițe de miere, amestec din care să se ia o linguriță la
juma de oră. Măi, asta îmi place mie la site-urile medicale: recomandările sunt
swiss, dozele exacte, cooperativa precizia prostiei în acțiune! În plus,
recomandau supa de pui fiindcă are efect antiinflamator, fără să analizeze cu
seriozitate efectul shawarmei de pui sau a aripioarelor picante- cum ar fi stat
bine unui site de ziariști competenți- lăsând publicul între metafizică și
clitoris, ca în anii '90. Și mai recomandau coajă rasă de citrice (cică are
"agenți antiinflamatori foarte puternici") amestecată cu suc și apă,
că pe vremea aia nu eram in UE și nu leșinau babele când auzeau despre E 233
(Imizalil), un antifungic care va învăța oamenii să spele fructele hă, hă, abia
prin 2017, că pe mâini n-o să-i învețe nimeni și nimic să se spele vreodată.
Deja în 2010 căpătaseră ștaif ioropean, adăugând în listă carnea de curcan (că abia prin 2018 se va afla cum că nu crește decât nivelul gazelor din sînge, cu comandă de la imunoglobine- care nu-s asemănătoare, totuși, imunoglobulinelor); și ghimbirul; și bananele, că sunt "ușoare pentru ficat". Cum în orice redacție se consumă destule banane, ne putem da seama că sunt ușoare pentru ficat dar grele pentru creier.
În 2013, lista de alimente pentru prevenție și tratament era impresionantă, neexistând mare lucru din bucătăria românească și internațională care să nu fie pomenit. Remarc în mod deosebit feniculul și anasonul, care calmează și colicile și spasmele intestinale, fiind destul de nerecomandabil să tusești în public fără pampers după ce ai mâncat iaurt, fructe de padure, suc de citrice și ardei iute, conform recomandărilor acestor excepționali specialiști. Care recomandau băi calde- cică reduc febra- și băi reci cu bicarbonat, neapărat, care cică reduc simptomele. Recomand și eu băi de șezut pentru limpezirea minții, ca să fiu în ton cu aceste uluitoare recomandări științifice.
Ajungem și în zilele noastre: pe site-ul antenelor apare indicația de a
mânca năut, o "legumă care acționează ca antigripal natural", că așa
cred ei, că năucitul- altfel specialitatea casei- e bun în orice boală.
Indicația de a mânca kaki apare ca o "gura păcătosului adevăr
grăiește" și orice comentariu e de prisos. În schimb, insist -de data asta
extrem de serios- să nu cumva să folosiți miere cu alune pisate pentru a trata
tusea cronică (așa cum recomandă același articol), fiindcă pericolul de
aspirație e foarte mare și se soldează cel mai probabil cu moartea proaspăt
vindecatului de tuse.
Alt site foarte popular ne avertizează că există "4 alimente care
agravează gripa într-o oră": sucul de portocale, lactatele, orice dulciuri
la care te gândești atunci când ești bolnav (ce noroc că alea la care mă gândesc
atunci când sunt sănătoasă sunt inofensive! ) și alcoolul (cică 1-2 pahare
deshidratează puternic organismul). Ei, pân-aici!! Pardon, domnule, nu-ți
permit să te-ntinzi mai mult la așa un afront! Înțeleg să nu zică nimic despre
efectul benefic al micilor, dar să se lege de vinul fiert cu scorțișoară, de
țuica fiartă cu piper și de spirtul Mona, ăsta chiar mi se pare un sacrilegiu.
Propun un consult urgent pentru redactorul articolului, dar nu la infecționist,
ci la un psihiatru specializat în deliruri sistematizate pe teme medicale.
Aș putea scrie zeci de postări pe această
temă, dar chiar și prostia fudulă e plictisitoare (cu excepția celei
ministeriale, care e atât de inventivă și variată ca tematică, încât, dacă nu
ne-ar fi fatală, ar merita conservată pentru totdeauna).
Imunitatea bună se construiește mâncând bine și făcând mișcare 5-7-10 ani înainte de o epidemie. Și chiar și atunci, tratamentul de specialitate este cel care poate face diferența între viață și moarte. Există și vaccinarea, sigur, dar nu mi-a plătit Big Pharma solda de prea mult timp și nici de antivaxxeri isterici n-am chef pe-aici, așa că o pomenesc în treacăt.
Mâncați, beți și vă veseliți, că a voastră va fi împărăția cerurilor! Și spălați-vă pe mâini, ca să nu o vizitați prematur.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu