sâmbătă, 15 iunie 2019


* Conceptul de well being, adica de bunastare, inca nu este materializat in Romania


VREI SA FII PUBLICAT(A) IMEDIAT? Scrie liber(a) despre orice te preocupa, daca esti ferm convins(a) ca subiectul tratat ii va interesa si pe altii! Trimite repede textul tau, sub forma unui articol editat corect ortografic, atasat unui email si, daca este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste in intregime si absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com (cu eventuale scurte date biografice, daca le furnizezi). Dedica-te cu incredere jurnalismului cu adevarat independent!

E-mail la: jurnalism.independent@gmail.com



Conceptul de well being, adica de bunastare, inca nu este materializat in Romania

Dana Hering

Zilele trecute s-a discutat destul de intens despre conceptul de well being si modelul economic bazat pe cresterea starii de bine. Au sarit toti specialistii pe Oana Bogdan, ba ca suntem prea saraci pentru asemenea fitze, ba ca vorbeste despe avioane cand noi ne taraim cu caruta, ba ca nu comunica bine ce vrea sa spuna. 
De fapt, este vorba despre calitatea vietii iar indicii de masurare ai calitatii vietii nu sunt numai economici. Pe scurt, nu doar banii aduc fericirea. E suficient sa te uiti la exemple de tip Dragnea sau Mazare.
Poate ca va aduceti aminte cand ministrul sanatatii, Sorina Pintea, era siderata: "pai le-am marit salariile, de ce pleaca medicii in continuare?"
Pentru ca spitalele nu au conditii bune pentru pacienti iar daca esti un medic onest, iti pasa. Pentru ca sanatatea romaneasca e infestata de aceeasi dinozauri, doctorate false si imposibilitatea de a progresa profesional. Pentru ca nu doar banii sau ziua de salariu conteaza.
Cum ar fi sa te trezesti duminica dimineata fara sa auzi o bormașină si alte unelte de macinat odihna sau sa te culci seara fara sa-ti urle in cap muzica vecinului?
Cum ar fi sa mergi cu masina/bicicleta/trotineta la munca, fara sa fii blocat in trafic ore in sir sau fara sa-ti pui viata in pericol?
Cum ar fi sa treci prin oras bucurandu-te de vederea cladirilor renovate, sa te plimbi prin parcuri curate, sa-ti vina autobuzul din cinci in cinci minute, cu aer conditionat vara si caldura iarna?
Cum ar fi sa stai seara la terasa cu prietenii fara sa devii tinta tantarilor impotriva carora o administratie incompententa a uitat sa ia masuri?
Cum ar fi sa bei apa de la robinet fara sa-ti fie teama ca in pahar e o cultura de microbi?
Cum ar fi ca imediat cum vine frigul sa ai caldura in apartament si sa nu mai auzi de intreruperi la apa calda?
Cum ar fi sa-ti vezi copiii ca abia asteapta sa mearga la scoala, fiindca scoala a devenit locul lor preferat?
Cum ar fi sa nu vezi la televizor doar stiri "senzationale", scandaluri si breikingniuzuri din cinci in cinci minute?
Cum ar fi sa n-ai nevoie de dosar cu sina, sa nu trebuiasca sa te apleci la ghisee, sa fii tratat cu respect si ajutat de cei carora le platesti taxe?
Cum ar fi sa ai niste politicieni care sa-ti asculte pasurile si sa tina cont de ele cand guverneaza sau fac legi in parlament in loc sa te ignore, sa te considere un fir de praf sau o vaca de muls taxe?
De doi ani se spune ca avem crestere economica si cu toate astea oameni tineri, cu familii si copii, cu case si mici afaceri, emigreaza sau se pregatesc de emigrare.
Poti sa faci bani in Romania, dar tot nu ai autostrazi pe care sa circuli, tot trebuie sa dai spaga pentru serviciile necesare, in continuare claxoanele si sirenele urla in timp ce esti blocat in trafic iar poluarea si stresul te imbolnavesc prematur.
Calitatea vietii este in relatie cu cresterea economica, dar nu depinde doar de bani. Iar pentru confortul si de ce nu, fericirea cetateanului roman, nu am vazut inca programe politice.
[Preluare de pe Facebook. Titlul adaugat ulterior de A.G.]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu