miercuri, 19 iunie 2019


* Joaca cu destinul Romaniei

VREI SA FII PUBLICAT(A) IMEDIAT? Scrie liber(a) despre orice te preocupa, daca esti ferm convins(a) ca subiectul tratat ii va interesa si pe altii! Trimite repede textul tau, sub forma unui articol editat corect ortografic, atasat unui email si, daca este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste in intregime si absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com (cu eventuale scurte date biografice, daca le furnizezi). Dedica-te cu incredere jurnalismului cu adevarat independent!

E-mail la: jurnalism.independent@gmail.com



Joaca cu destinul Romaniei


Gelu Stefan Diaconu


Puritanii care vor sa construiasca “omul nou” si conservatorii care vor sa mentina status quo-ul au in maini destinul Romaniei.
Majoritatea liderilor USR-PLUS, a membrilor si a votantilor acestei aliante dispretuiesc PNL, considerandu-i aproape la fel de nocivi ca pe cei din PSD, inclusiv sau mai ales prin prisma faptului ca fac parte din ceea ce ei numesc “vechea garda” a politicii romanesti.
Avand deja un mic (!?) sindrom mesianic, care a nascut in ei un fel de spirit revolutionar ce vrea sa mature tot ce inseamna vechi in politica, ei vor sa construiasca “omul nou” din politica romaneasca. Un "produs" european, usor confuz ideologic, intransigent cu altii dar cam concesiv cu sine, capabil sa produca schimbarea in bine.
Si, chiar daca declarativ nu ar evita construirea de aliante anti-PSD, nu rateaza nicio ocazie in care sa arunce sageti otravite catre cei care reprezinta trecutul.
Intalnim in discursul lor o forma de puritanism ideologic destul de explicit, ceea ce ridica intrebarea legitima: sunt capabili sa suporte pentru binele Romaniei un partener de drum despre care ei cred sincer ca reprezinta “aceeasi mizerie”?
De cealalta parte, PNL, aflat inca in proces de reforma (oricat se lauda ei cu schimbarea la fata), are experienta compromisului. E suficient sa ne amintim de USL si vom intelege ca, de aceasta data, tocmai aceasta experienta aduce garantia faptului ca sunt mai putin predispusi sa arunce in aer o eventuala alianta cu USR-PLUS. Chiar daca si ei nutresc un oarecare dispret fata de cei pe care ii considera niste ong-isti populisi si demagogi care le strica lor ploile.
Ma intreb insa, in cazul lor, daca au capacitatea de a finaliza reforma interna, astfel incat sa reduca decalajul dintre ei si USR-PLUS, acestia din urma fiind totusi mult mai educati in spiritul transparentei, al intolerantei fata de coruptie etc.
Despre celelalte partide din opozitie nu cred ca are rost sa vorbim acum. Vor sa intre la guvernare si vor face tot ce se poate ca sa ramana agatate de putere, odata ajunse acolo. Nu consider ca pericolul starii de conflict care toaca marunt o eventuala guvernare poate veni din partea lor, in cazul in care cele doua mari forte nu reusesc sa adune 51% din voturi.
Asadar, cei doi actori de care depind linistea si buna guvernare a Romaniei in perioada 2020-2024 raman PNL si USR-PLUS.
Credeti ca vom vedea pentru prima data in istoria recenta o alianta care sa puna Romania inaintea propriilor orgolii?

[Preluare de pe Facebook]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu