miercuri, 25 septembrie 2019


* Geniul român împotriva Gretei *

VREI SA FII PUBLICAT(A) IMEDIAT? Scrie liber(a) despre orice te preocupa, daca esti ferm convins(a) ca subiectul tratat ii va interesa si pe altii! Trimite repede textul tau, sub forma unui articol editat corect ortografic, atasat unui email si, daca este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste in intregime si absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com (cu eventuale scurte date biografice, daca le furnizezi). Dedica-te cu incredere jurnalismului cu adevarat independent!

E-mail la: jurnalism.independent@gmail.com



Geniul român împotriva Gretei

Ciprian Mihali

A început să se agite inteligența strămoșească în târtița românului vigilent și să dea lecții despre schimbările climatice adolescentei din Suedia care a trezit conștiințele a milioane de oameni pe glob. Au făcut-o românii noștri în fel și chip, au redus-o la incapacitatea de a gândi, de a vorbi sau de acționa, doar pentru că ei, cunoscători eterni a tot ce mișcă, știu cum e mai bine pentru planetă.
Dar în timp ce ne arogăm meritul accesului exclusiv la marile adevăruri cosmice, constatăm că niciun partid politic parlamentar nu are vreo luare de poziție coerentă, vreun program de politici publice în domeniul mediului (plecăciuni lui Mihai Goțiu și celor câțiva activiști pentru mediu din jurul lui). Nu am văzut manifestații de solidaritate cu grevele și demonstrațiile din restul lumii. Nu am văzut dezbateri între oameni politici, experți, actori sociale. Am văzut în schimb inițiative izolate, disperate, ale unor oameni inimoși de a salva păduri, râuri, plante, animale. Oameni care de obicei sunt alungați cu bâtele sau cu pușca atunci când semnalează abuzuri.
Am mai văzut tone de gunoaie pe tot întinsul patriei; oriunde ajunge picior de patriot rămân gunoaie și deșeuri în urma lui. Desigur, îi refuzăm unei adolescente suedeze dreptul de a se răsti la mai marii lumii pentru a revendica pentru viitorul ei șanse de a trăi măcar la fel cu prezentul nostru. Dar noi, cei atoateștiutori în chestiuni planetare, noi ce Românie lăsăm moștenire copiilor noștri? Le lăsăm cumva o Românie dreaptă, echitabilă, cinstită? Le lăsăm o Românie curată, cu păduri frumoase și râuri cu apa cristalină?
Înainte de a fi judecătorii celor care își revendică un viitor, așa cum știu ei, cu vorbele și cu acțiunile lor, am face bine să trecem printr-un exercițiu de introspecție și să vedem ce facem noi azi, concret, pentru un viitor demn al copiilor noști, în România în primul rând, iar dacă nu se poate un viitor pentru ei aici, atunci pentru șansa lor în lumea largă.
Iar despre Greta un singur cuvânt: acesta – și nu altul – este felul în care ea a ales să protesteze, ea și colegii ei, prietenii ei de generație. Așa înțeleg ei să protesteze. Cu siguranță că nu e pe gustul tuturor. Dar cum ar arăta, mă rog frumos, un protest și o acțiune care să fie pe gustul patriotului național? Ce a făcut geniul român împotriva abuzurilor, defrișărilor sau poluării? Sau așteptăm un miracol și de data asta?

[Preluare de pe Facebook]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu