miercuri, 4 septembrie 2019


* Naţionalismul de paradă pare a fi etern


VREI SA FII PUBLICAT(A) IMEDIAT? Scrie liber(a) despre orice te preocupa, daca esti ferm convins(a) ca subiectul tratat ii va interesa si pe altii! Trimite repede textul tau, sub forma unui articol editat corect ortografic, atasat unui email si, daca este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste in intregime si absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com (cu eventuale scurte date biografice, daca le furnizezi). Dedica-te cu incredere jurnalismului cu adevarat independent!

E-mail la: jurnalism.independent@gmail.com



Naţionalismul de paradă pare a fi etern

Ciprian Apetrei


Cerbul de aur, mandru parca-i taur. Ultima seara, folclor patriotic. Mandria de a urla romaneste. Poate am eu o telecomanda prea vigilenta, dar nimereste doar momente de evitat.
Se canta ieri "Treceti batalioane romane Carpatii". Din toate piepturile bombate de pe scena. Erau multi, sarea camasa de pe ei de cat de porniti erau. Sa treaca. Carpatii. Dar erau deja la Brasov. Sa invadeze Ploiestiul, unde voiau sa mearga? Cu cine se luptau? In public tricoloruri fluturau de zor. Oamenii aplaudau frenetic.
Cantau, din pacate, varianta falsificata a acestui cantec. Cea de care si-a batut joc Paunescu la Cenaclul Flacara. Primul gest al unui patriot este sa isi respecte valorile nationale. Cantecul original, batjocorit de Paunescu ca imn al "comadantului suprem" citat exact din el, ar putea sa fie cantat ca amintire al celor care chiar au luptat pe front.
Sa urli acum varianta comunista insemna sa iti fi pierdut memoria. Un semn rau al faptului ca nu mai reusim sa iesim din imaginarul nationalismului comunist. Suntem mandriiiii de izolarea noastra. Avem ceva cu altii. Mergem la un razboi incheiat acum 100 de ani. Mari viteji. Mari romani verzi.
Avem Ardealul de un Centenar. Ce am facut cu el?
Nu imi pot imagina francezii sarbatorind orice cu marsuri patriotice care sa celebreze victorii antigermane. S-au luptat intre ei mai mult decat noi cu ungurii. S-au impacat la un moment dat, dupa razboi. Acum au orase transfrontaliere cu dubla jurisdictie. Au infrastructura aeriana, feroviara si rutiera comuna sau interconectata. Noi trecem Carpatii mai incet ca acum 100 de ani si nu vrem sa apropiem vreo autostrada de unguri. Sa nu ne-o fure, nu de alta.
O paranteza interesanta, muzica cantecului Treceti batalioane nu are un autor cunoscut. Dar exista o varinta identica in poloneza, din aceeasi perioada. O perioada a eroilor veritabili. Sa nu fim solidari cu Paunescu, ca ne rad curcile vecine.

[Preluare de pe Facebook – Autorul precizeaza ca se refera la editia de anul trecut a festivalului]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu