joi, 11 iulie 2019


* Aceasta-i opinia mea:

VREI SA FII PUBLICAT(A) IMEDIAT? Scrie liber(a) despre orice te preocupa, daca esti ferm convins(a) ca subiectul tratat ii va interesa si pe altii! Trimite repede textul tau, sub forma unui articol editat corect ortografic, atasat unui email si, daca este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste in intregime si absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com (cu eventuale scurte date biografice, daca le furnizezi). Dedica-te cu incredere jurnalismului cu adevarat independent!

E-mail la: jurnalism.independent@gmail.com



Aceasta-i opinia mea:

Ancelin Roseti


Dacă cititorii nu ar fi pe cale de dispariţie, deci dacă ar exista cititori, oameni cu gusturi estetice, rafinate (fiindcă vorba lui Walt Whitman, nu poţi avea un poet mare, fără să ai un public mare), şi dacă banii publici s-ar scoate din joc, şi prin asta, implicit, horele şi cumetriile politice (şi nu numai), datorită cărora unii ajung "clasici în viaţă", în vreme ce scriitorii valoroşi sunt ignoraţi, începând de a doua zi, nu numai că "topurile" literare s-ar schimba radical, nemaiauzind de "geniile" actuale (hotărâte de gaşcă, ai cărei membri, fireşte, sunt toţi "genii" -- după "criteriul valoric" eu zic de tine, tu, de mine) până la sfârşitul lumii, dar imediat ar dispărea şi găştile, pupincurismul, sinecurile, nonvalorile, impostorii, veleitarii, numărul revistelor literare, editurile, ştabii literari, sforile înălţătoare, cumetriile axiologice toate, şi încă altele, ajunse "criterii valorice".
 
Atâta vreme cât literatura română se învârteşte în jurul banului public, deci există prin el, orice "schimbare" nu va fi decât o schimbare de găşti (cum a fost şi până acum), fiindcă pe cei mai mulţi dintre scriitori (imensa majoritate) nu răul din lumea literară îi deranjează, ci faptul că nu sunt şi ei cooptaţi în acea coterie capabilă să le aducă avantaje, glorie, bani, funcţii, legitimaţii de "genialitate" etc.

Ce revistă care ar trăi din reclame publicitare şi din vânzarea tirajului ar îngădui să publice tot felul de ageamii şi de veleitari (sau ar permite ca aceştia să fie lăudaţi în paginile ei)? Ce editură care scoate cărţi pe banii ei, vânzându-le în librării (nu pe banii statului, ca acum, fentând tirajele şi băgându-şi, cu japca, prin pile politice, cărţile pe gâtul bibliotecilor, care tot cu banii statului le achiziţionează) ar publica tot soiul de veleitari şi de amatori pe care nu-i cumpără, nu-i citeşte şi nu dă nimeni doi bani pe ei? (Cât priveşte literatura comercială, treaba editurilor, sunt bani privaţi, e o afacere. Editurile care se respectă vor scoate literatură adevărată, prin asta câştigându-şi statutul de editură mare, serioasă
nu prin bani luaţi de la stat.)
 
Banii publici atrag corupţie şi impostură. Adevărata valoare a "geniilor" lăudate, din literatura română contemporană, o afli, în privat, la masă, chiar din gura celor care le-au lăudat în reviste sau care le-au premiat. Acei mai puţin familiarizaţi cu uzanţele din lumea literară ar rămâne cu gura căscată, auzind că, in realitate, "geniile" zilei sunt la celălalt pol şi că apologeţii cumetri nu dau doi bani pe valoarea lor literară şi pe cărţile lor. 
Singurul, din câte ştiu eu, care a recunoscut public că volumele prezentate de el, pe ProTV, nu reprezintă, de multe ori, neapărat valori literare, a fost Dan. C. Mihăilescu -- care, de altfel, în multe rânduri, a pus degetul apăsat pe rana lumii literare. Cu mulţi ani în urmă, nemultumit de valoarea unora dintre autorii acceptați de ICR, în acea zi, în urma unei şedinţe, din care tocmai ieşise, domnia sa se întreba despre cineva anume (căruia nu-i voi da numele, pentru a nu da naştere la alte discuţii): "Eu nu ştiu pe cine ar putea interesa, în străinătate (fiind vorba despre traduceri n.m.), scrierile sale!" -- am citat din memorie, deci nu ad litteram, însă ideea e exactă.

Asta e situaţia, în România, cu lumea literară, şi nu numai! Asadar, dacă avem pretenţia că luptăm pentru dreptate, pentru corectitudine, dacă dorim, într-adevăr, să schimbăm în bine lucrurile, e musai să fim corecţi, cinstiţi, obiectivi, să renunţăm la găşti, la obedienţă, la cumetrii, să avem instinctul adevărului şi curajul de a spune lucrurilor pe nume - altminteri, vorba lui Aurel Baranga, nu e decât vrăjeală şi gavareală.

[Preluare de pe Facebook]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu