sâmbătă, 13 iulie 2019


* Intelectualii fara misiune

VREI SA FII PUBLICAT(A) IMEDIAT? Scrie liber(a) despre orice te preocupa, daca esti ferm convins(a) ca subiectul tratat ii va interesa si pe altii! Trimite repede textul tau, sub forma unui articol editat corect ortografic, atasat unui email si, daca este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste in intregime si absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com (cu eventuale scurte date biografice, daca le furnizezi). Dedica-te cu incredere jurnalismului cu adevarat independent!

E-mail la: jurnalism.independent@gmail.com



Intelectualii fara misiune

Ciprian Mihali

Nu e zi in care sa nu-mi propun sa contribui putin la optimismul si la speranta celor care mai au rabdarea sa ma citeasca. Nu e zi in care sa nu ma gandesc ca avem, ca intelectuali publici, datoria de a gasi intelesuri lucrurilor si intamplarilor din jurul nostru si de a le face accesibile si celor care cauta, asemeni noua, sa inteleaga incotro mergem.
Dar nu e zi in care sa nu fiu sfasiat intre doua constatari: pe de o parte, marturii precum cea a lui Cosmin Naluca, vorbindu-ne despre ruina in curs a unei tari si despre efectele ticalosiei, coruptiei si prostiei, efecte care incep sa se cuantifice in morti, mai ales printre cei saraci si neajutorati.
Pe de alta parte, niste exaltati (intelectuali sau ce or fi ei) ne vorbesc de pericolele care ameninta patria noastra din partea tuturor "ismelor" imaginare si de urgenta nevoie de revenire la traditiile medievale, singurele ramase pure si neafectate de efectele devastatoare ale modernitatii. Cica tot ce e modern ne-a facut sa ne pierdem trupurile si sufletele; pana si rata mare a esecului la bacalaureat s-ar datora actiunii devastatoare a moravurilor moderne asupra familiei traditionale.
Si atunci realizezi schizofrenia care cuprinde o societate care nu a fost niciodata mare iubitoare de ratiune, de logica, de claritate si de argumentatie. O societate in care o mana de intelectuali modesti, dar plini de sine, traiesc in lumea imaginara a propriilor fantezii si frici, acuzandu-se unii pe altii de tot felul de tradari ale religiilor lor, iar o societate intreaga e complet debusolata si lipsita de unelte mentale care sa o ajute sa se regrupeze, sa se mobilizeze si sa se orienteze intr-o directie pozitiva spre viitor.
În tot acest timp, oameni care nu au timp de lecturi nici din Parintii Bisericii, nici din Parintii socialismului sau ai liberalismului, se inghesuie inuman in trenuri, in spitale sau pe sosele, cu singura speranta de a ajunge acasa sanatosi, chiar daca nu i-au citit pe poetii medievali sau pe teoreticienii contemporani ai dreptei si stangii.
Intelectualii, atatia cat vor fi fiind, prefera galceava din varful buzelor si like-ul responsabil intre doua postari cu tablouri, cladiri celebre sau texte in limba engleza. Nu e cazul sa produca proiecte, idei, sperante sociale, sa participe la dezbateri publice care sa priveasca viitorul societatii, solidaritatea si responsabilitatea intergenerationala, ideea de dreptate sau de bine public. Misiunea lor s-a incheiat cu mult inainte de a incepe vreodata.

[Preluare de pe Facebook]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu