duminică, 14 iulie 2019


* Patriotismul înseamnă fapte, nu galerie!

VREI SA FII PUBLICAT(A) IMEDIAT? Scrie liber(a) despre orice te preocupa, daca esti ferm convins(a) ca subiectul tratat ii va interesa si pe altii! Trimite repede textul tau, sub forma unui articol editat corect ortografic, atasat unui email si, daca este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste in intregime si absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com (cu eventuale scurte date biografice, daca le furnizezi). Dedica-te cu incredere jurnalismului cu adevarat independent!

E-mail la: jurnalism.independent@gmail.com



Patriotismul înseamnă fapte, nu galerie!


Ancelin Roseti


Am observat că foarte mulţi nu fac distincţia între a fi fanul cuiva, sau a fi pasionat de un sport, şi sentimentul patriotic le confundă. Aceştia îşi consideră strigătele "Gol!", "Hai Simona!", "Hai România!", "Hai Steaua", "Hai ceva care să fie românesc!" (ţuica, bunăoară!!!), drept acte de vitejie, gesturi eroice prin care îşi apără şi-şi iubesc ţara (limba ei, nu ea este duşmanul României).
 
Cineva, cu spirit de turmă, în seara aceasta, chiar mă obliga să fiu fericit, să sar în sus de bucurie, din raţiuni patriotice, din dragoste de ţară... Mi-a explicat cum stau lucrurile cu patriotismul... Ce mai...!, nici cei din linia întâi nu s-au jertfit cât se jerfea el de bucurie. Când l-am întrebat dacă ar fi de acord ca 10% din venitul său lunar să fie oprit pentru a contribui la pregătirea/antrenamentul Simonei Halep
adică pentru a-şi spori "mândria de a fi român" , a pus patriotismul în cui, a dat cu el de gard, i s-a stins bucuria, a spus că gândesc în clişee.

Oare câţi dintre "patrioţii" aceştia ar fi, la o adică, de acord cu o astfel de iniţiativă şi câţi ar spune/gândi: "Dar ce treabă am eu cu ea? Ce îmi dă mie ceva din ce câştigă?" Nu că ar fi o gândire rea, dar ce facem cu gargara patriotică?

Și încă o problemă nu-mi dă pace: cum se face că ne mândrim (nu-i rău!) numai cu sportivi? Cam pe când avem de gând să ne mândrim și cu vârfurile altor domenii, cu Constantin Brâncuși, cu Victor Brauner, cu Sergiu Celibidache, cu Dan Grigore, cu Mircea Eliade, cu George Emil Palade, cu Panait Istrati, cu Tristan Tzara etc.
sau chiar numai cu valorile naționale, care nu au cucerit culmile lumii? Lipsa mândriei noastre să aibă drept cauză faptul că în biblioteci, în librării, în sălile de concert, în muzee, în galeriile de artă, în laboratoare nu pot fi aclamate aceste valori "Hai Cioran!", de pildă?

Băgați-vă mințile în cap, stimați "patrioți", lăsați strigăturile în seamă fanilor!
patriotismul înseamnă fapte, nu galerie.

[Preluare de pe Facebook]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu