miercuri, 21 august 2019


* Despre democrația din USR

VREI SA FII PUBLICAT(A) IMEDIAT? Scrie liber(a) despre orice te preocupa, daca esti ferm convins(a) ca subiectul tratat ii va interesa si pe altii! Trimite repede textul tau, sub forma unui articol editat corect ortografic, atasat unui email si, daca este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste in intregime si absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com (cu eventuale scurte date biografice, daca le furnizezi). Dedica-te cu incredere jurnalismului cu adevarat independent!

E-mail la: jurnalism.independent@gmail.com



Despre democrația din USR

Dumitru Dobrev

Așa cum v-am anunțat când am postat coverul acestei pagini, candidez la Biroul Național al Uniunii Salvați România. Alegerile vor avea loc în cadrul congresului de la jumătatea lunii septembrie.
Tot atunci, USR își va valida și președintele, ales în premieră prin votul electronic al tuturor membrilor: între 1 și 3 septembrie, toți cei 15000 de membri USR vor putea vota prin intermediul unei platforme electronice, iar dacă va exista turul 2, acesta se va încheia pe 11 septembrie.
USR se mândrește cu democrația sa internă, devenită brand politic. În 2018, alegerile interne din USR pentru desemnarea candidaților la alegerile europarlamentare din mai anul acesta au constituit o premieră pe piața politică din România, atât prin modalitatea de exprimare a votului (tot prin mijloace electronice), cât și prin dezbaterile publice, cu acces liber, care au oferit ocazia simpatizanților să interacționeze direct cu candidații, la ceea vreme doar aspiranți.

+  Competiția politică sănătoasă este o dezbatere de idei
Poate că uneori competiția este sinonimă cu confruntarea, dar o competiție politică sănătoasă este o dezbatere de idei pentru un scop comun mai înalt: acela de a alege cei mai potriviți reprezentanți și de a propune cele mai bune soluții pentru comunitate.
Așa cum a relatat deja presa, alegerile pentru Biroul Național al USR se vor face pornind de la listele de candidați depuse. Ce sunt acestea? Candidați independenții sau grupuri de la câțiva colegi până la maximum 30. Duce aceasta la cimentarea de facțiuni, aripi, bisericuțe? Duce la fragmentare?
Poate la facțiuni da, dar la fragmentare nu. Iată de ce, cu cuvintele a doi specialiști în științe politice (link în comentarii), Patrick Köllner and Matthias Basedau: ”(...), facțiunile pot servi drept curea de transmisie în procesele de negociere, în rezolvarea conflictelor și construirea consensului în interiorul partidelor. (...)
Existența diverselor grupuri de putere în cadrul unui partid poate contribui la stabilirea de legături cu diferite grupuri sociale și deci la întărirea caracterului incluziv al partidului. Mai mult, este chiar rezonabil să considerăm că facțiunile stabilizează leadershipul partidului. Acesta poate fi cazul atunci când: facțiunile servesc drept sisteme de avertizare timpurie asupra conflictelor latente și b) când instituționalizarea facțiunilor face opoziția internă mai precis măsurabilă”. (traducerea mea)

+  Se poate să câștigi războiul, dar să pierzi pacea
Istoria lumii, de la Hannibal, continuând cu Jan Sobieski, Erich von Manstein și Richard Nixon, e plină de oameni de stat ori de generali care au câștigat mari bătălii, dar au reușit să piardă războiul, sau mai rău, au pierdut pacea.
Eu cred că noul sistem de vot pentru BN al USR va duce la o reprezentare mai corectă a membrilor și va contribui la unitatea USR pe termen lung și la o performanță politică crescută.
Și sper că sub o formă sau alta vor exista dezbateri publice, atât între candidații la președinția partidului, cât și între cei la Biroul Național, în care să prezentăm cetățenilor și să discutăm cu ei soluțiile noastre pentru a schimba România în țara la care visăm.

[Preluare de pe Facebook]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu