marți, 13 august 2019


* DREPTURI EGALE, PUTERI EGALE

VREI SA FII PUBLICAT(A) IMEDIAT? Scrie liber(a) despre orice te preocupa, daca esti ferm convins(a) ca subiectul tratat ii va interesa si pe altii! Trimite repede textul tau, sub forma unui articol editat corect ortografic, atasat unui email si, daca este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste in intregime si absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com (cu eventuale scurte date biografice, daca le furnizezi). Dedica-te cu incredere jurnalismului cu adevarat independent!

E-mail la: jurnalism.independent@gmail.com



DREPTURI EGALE, PUTERI EGALE

Ciprian Mihali


Aflăm cu stupoare, cu acea stupoare data de ignoranța și inconștiența noastră, că cel mai periculos lucru azi în România este să fii femeie: copilă, adolescentă, tânără, dar, uneori, și soție. Aflăm că după ce societatea a reușit să se emancipeze pe etnii, pe clase sociale, pe culori, pe religii, a lăsat pradă discriminărilor, dependențelor și vulnerabilități jumătate din populația ei. Citim statisticile hărțuirilor, violurilor și violențelor casnice și ne înspăimântăm: aceia care trăim în preajma unor femei și fete neagresate putem să ne considerăm fericiți și pe ele să le considerăm mai degrabă norocoase.

Unul din obiectivele majore ale politicii viitoare nu trebuie să fie doar „drepturi egale pentru femei și bărbați”, ci „puteri egale pentru femei și bărbați”. Jumătate din societate, cel puțin, trebuie să creeze politici, atitudini și comportamente de „empowerment”, strategii prin care femeile nu doar să fie egale în drepturi cu bărbați, ci și să aibă puteri egale: puteri publice, puteri private, puteri protejate din partea legii, puteri respectate prin politicile sociale și economice, puteri de inițiativă și de creație.

A fi femeie și a fi șofer rămân posturile cele mai riscante într-o societate modernizată inegal, haotic, dar și păstrată în înapoiere prin prejudecăți, corupție economică și coruperea moravurilor. A fi femeie nu trebuie să fie un blestem, un risc, o fragilitate, ci trebuie să devină o putere.

[Preluare de pe Facebook]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu