vineri, 19 octombrie 2018


* Eutanasia, un afront adus Creatorului?

VREI SA FII PUBLICAT(A) IMEDIAT? Scrie liber(a) despre orice te preocupa, daca esti ferm convins(a) ca subiectul tratat ii va interesa si pe altii! Trimite repede textul tau, sub forma unui articol editat corect ortografic, atasat unui email si, daca este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste in intregime si absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com (cu eventuale scurte date biografice, daca le furnizezi). Dedica-te cu incredere jurnalismului cu adevarat independent!

E-mail la: jurnalism.independent@gmail.com



Eutanasia, un afront adus Creatorului?

Alexandru Ghillis


Abordând subiectul propus, cu siguranţă imi atrag oprobriul unora, a căror rigiditate subiectivă a propriilor principii îi face incapabili să poată accepta şi altceva, chiar numai şi pentru o discuţie destinsă în acest sens, care, totuşi, riscă să afecteze emoţional alte persoane aflate întâmplator de faţă.

Astăzi, au loc realizări cu totul uimitoare, cu rezultate promiţătoare ale cercetărilor avansate în decriptarea tainelor biologiei moleculare, a geneticii, în dorinţa legitimă de a pătrunde treptat în intimitatea vastului program destinat vieţii pe Terra de către formidabila forţă imaterială universală, pe care, o parte dintre pământeni, creştinii, au denumit-o – încă din negura timpurilor - Dumnezeu. Momentul aşteptat, incredibil astăzi pentru mulţi, când cercetătorii vor reuşi să creeze artificial în laboratoare viaţă capabilă de autoreproducere, va fi, probabil, începutul adevăratei Apocalipse pe Pământ. Dar nu în sensul ei catastrofic, ci unul benefic din toate punctele de vedere. Un nou început pentru umanitate, dominat de o înaltă tehnologie (dacă nu intervine altceva între timp!).

Aflat în plină dezbatere animată, pro şi contra, între somităţi ale medicinei umane moderne, actul eutanasierii sau al sinuciderii  asistate medical – proces asumat personal, conform cu normele unei legislaţii aferente, de către pacienţi aflaţi în stadii terminale ale bolilor incurabile – a fost liberalizat tacit în câteva state din UE, precum Luxemburg, Olanda şi Belgia. Demersul eutanasierii umane este aspru condamnat şi respins de dogmele religioase creştine, mai cu seamă cele ortodoxe, care lasă strict doar la voia Domnului sorocul părăsirii acestei vieţi. Indiferent de chinurile insuportabile pe care le îndură  un bolnav  în pragul sfârşitului care trenează şi de eforturile indescriptibile ale apropiaţilor săi, care se sacrifică, îngrijindu-l neputincioşi, după posibilităţile lor.

În urmă cu decenii, am fost puternic impresionat – şi nu numai eu – vizionând la cinematograf un excelent film documentar italian („Mondo cane”, 1962), care prezenta „pe viu” vechiul obicei tradiţional al eschimoşilor, unde, cei ajunşi la o vârstă în care nu mai pot face faţă singuri greutăţilor vieţii zilnice, pentru a nu-şi îngreuna tinerii cu problemele create de senectute, are loc o ceremonie emoţionantă de despăire, după care sunt duşi cu săniile, de bună voie, foarte departe pe întinsul gheţurilor, fiind lăsaţi singuri pe o banchiză plutitoare, ca săi aştepte în linişte sfârşitul, fără apă şi fără mâncare. Astăzi, încă îmi sună în urechi ţipetele îngrozitoare de durere ale unei bune prietene de-a noastră, diagnosticată cu cancer recidivat, generalizat cu metastaze multiple, în fază terminală. Nici doctorii şi nici morfina nu o mai puteau ajuta, aşa că fusese dată acasă, în îngrijirea familiei, care se uita pierdută la zbaterile femeii ce-şi dorea mai repede finalul, care nu mai venea. Până la urmă, greu, ne-a părăsit!  

Acum câţiva ani, am văzut la televizor o biată mamă îndurerată, care îşi frângea incapabilă mâinile, negăsind absolut nicio soluţie de ajutor pentru fiul ei matur, bolnav incurabil de o boală genetică, numită „boala oaselor de sticlă”. Ajuns să cântărească circa treizeci de kilograme, zăcând nemişcat în pat şi cu dureri atroce ale întregului sistem osos. Din spital, a fost redat familiei şi nici măcar morfina nu-l mai ajuta pe bietul tânăr!

Omenirea a depăşit deja hotărâtă pragul Mileniului III şi, totuşi, în pofida solicitărilor disperate ale tot mai multor bolnavi incurabili – chinuiţi de dureri insuportabile – eutanasia asistată legal mai poate fi încă asociată unui afront adus Creatorului?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu