duminică, 21 octombrie 2018


* Sclavul New Age

VREI SA FII PUBLICAT(A) IMEDIAT? Scrie liber(a) despre orice te preocupa, daca esti ferm convins(a) ca subiectul tratat ii va interesa si pe altii! Trimite repede textul tau, sub forma unui articol editat corect ortografic, atasat unui email si, daca este considerat de larg interes public, va fi imediat postat copy/paste in intregime si absolut gratuit pe https://jurnalism-independent.blogspot.com (cu eventuale scurte date biografice, daca le furnizezi). Dedica-te cu incredere jurnalismului cu adevarat independent!

E-mail la: jurnalism.independent@gmail.com



Sclavul New Age

Angela Tocilă


”Filosofia” New Age l-a transformat pe omul modern, din supraviețuitor ce se zbate să-și asigure un trai cât de cât decent, să devină simplu căutător ai fericirii absolute. Ceea ce nu i-a spus nimeni este că fericirea poate fi atinsă doar ocazional, că ceea ce simt citind toate prostiile cu ”ești minunat”, ”ești perfect, nu trebuie să schimbi nimic la tine, trebuie să fii acceptat așa cum ești” sunt doar deturnări de la realitate și euforie de moment. Fericirea nu poate fi atinsă în niciun fel de muritorul de rând, atâta timp cât el se zbate să aibă ce pune pe masă, e o contradicție în termeni. Cum să fii fericit când ai rate, când vrei o mașină nouă și o obții indiferent de costuri și de impactul pe care îl va avea asupra vieții tale? Apoi te chinui să incluzi în viața ta această cheltuială în plus, muncind mai mult, stresându-te mai mult, îndepărtându-te tot mai mult de rostul tău pe pământ. Iar rostul nu e, în niciun caz, acela de a fi fericit. Ideea de luptă, de supraviețuire, a fost dusă în derizoriu, rămânând o melasă lipicioasă de ”iubire” în care se scaldă aproape toți amărâții planetei.
 
Astfel, atenția a fost deturnată cu prostiile acelea motivaționale, cu atracția universului și aproape că a devenit o nouă religie prin inducerea în mentalului colectiv că orice acțiune a ta are efect de bumerang. Teama de pedeapsa divină a devenit desuetă și a fost înlocuită cu teama de pedeapsa Universului, teamă acceptată cu ușurință pentru că este una ”modernă”, cu tot misticismul ei. Nu contest destinul, nu contest importanța pentru sine a unei stări de bine autoindusă, dar nu până la desprinderea totală de realitate. Astfel, omului i-a fost oferită o ciocolățică să se-ndulcească și să devină un sclav recunoscător care-și ascunde neputința, lipsurile, urâțenia interioară cu citate frumoase, de unde și avalanșa de ”filosofi” de pe net, tv și presa scrisă.

Chiar nu cred că rostul omului e să fie fericit, și nu pentru că sunt cinică, ci pentru că o privire înapoi în istorie te edifică pe deplin și pentru că, dacă ai cu ce, observi că momentele de gravă ”fericire” sunt urmate invariabil de cele de super-nefericire, ”gen” război și haos.

 
Dar cred totuși în ceva, anume că de fiecare dată, cei ce supraviețuiesc haosului, războiului, sunt imediat reeducați prin alte ”filosofii” utopice. Suntem niște sclavi buni prin ignoranță și naivitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu